Снимка: Reuters, архив
fallback

България и Саудитска Арабия подписаха договор за изграждане на "Балкански поток" - тръбопроводът, който ще получава газ от "Турски поток". След решение на ВАС изпълнител остава консорциумът, ръководен от саудитската компания "Аркад Инженеринг".

Стойността на договора е 1.102 млрд. евро. Срокът, за който трябва да бъде изпълнен, е 615 календарни дни от датата на сключването му. Изграждането на линейната инфраструктура ще позволи природен газ да бъде доставен през Сърбия, Унгария до газовия хъб в Австрия.

Oще по темата

Ще печелим от транзитни такси, газопроводът ще остане български и нашите съседи от Северна Македония, Сърбия, Унгария ще имат алтернативен газ. Оставаме на картата на газоразпределението, иначе просто изчезваме, коментира премиерът Бойко Борисов, който присъства на подписването в Гранитната зала на Министерския съвет.

Борисов допълни, че иначе газовите потоци заобикалят страната ни "след спирането заради корупция на "Южен поток" по време на предишното правителство".

След завършване на компресорните станции се очаква приходите на "Булгартрансгаз" за следващите 20 години да бъдат двойно увеличени.

Работата по газопровода "Балкански поток" започва от утре. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена около 308 км линейна инфраструктура. Шефът на "Булгартрансгаз" Любомир Кръстев уточни, че вече има сключени дългосрочни договори за резервиране на капацитети.

Концепцията за газов хъб "Балкан" предвижда в него да постъпват количества природен газ от различни източници, включително от Руската Федерация.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че за огромната инвестиция са допринесли и личните му отношения с престолонаследника и с Кралство Саудитска Арабия.

90% от тръбите вече са у нас, финансирането е осигурено от страна на държавната компания на Саудитска Арабия, съобщи още той. Борисов се пошегува с арабските гости: "Ако видим много зор с цената на бензина, ще ви караме по малко и бензин да пускате от него".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

167

axa

преди 4 години

да другарю,работа ще има за бг-мохамеданите,те ще си стоят тук и дори ще се върнат от чужбина а ние ще се скитаме по гурбет,правилно,карайте по плана, само така.БГ мохамеданите от дпс което е 5-та колона на турция,(затова говорим за подмяна)след гимназия още не могат да пишат и четат на бг,а нашата история с 500г "присъствие" я преправят директно.От кърджали се изнасят последните българи, говори се само на турски.В това със сигурност съучаствате такива бг продажници като тебе.Да, това е подмяна.Запада ни връща ци'га'ните щот са лицемери,турците защото има добра работа,възрастни българи и засел

166

Нищо ново

преди 4 години

До u4en: И каква връзка има това с темата?

165

u4en

преди 4 години

До ПроСоТо... 152.....ЕС ползва ОКОЛО 30 % руска газ сега - ФАКТ..ПРОВЕРИМ ! ПРЕДИ ден Европеиският съд ЗАБРАНИ на ОРЕТ....да пренася руски газ ПОВЕЧЕ от 50 % от капацитета на тръбата .....п.с...ТОВА е газопровода в Германия .който е в наземната част...КОГАТО ТРЪБИТЕ от СП се покажат от морето !

fallback