Снимка: МС

Западните Балкани трудно се събираме, правим си балкански номера, призна премиерът Бойко Борисов на пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Той коментира, че се е разбрал с колежката си от Сърбия Ана Бърнабич и няма никакви проблеми след появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград след остра реакция на външния министър Ивица Дачич.

Още по темата
"Давам нашия случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било приемливо моето изказване? Анна, ако имаше нещо неприемливо защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по - малко сръбският и българският народ", коментира премиерът.
 
"То няма напрежение. Казах й Ана защо не излезе да ми благодари, че поканих сръбските девизиони да тренират с нашите? Техният военен министър стоеше до нашия. Неговият премиер стои до мен, когато говори, и вчера си позволява да ми вика посланика и да ми каже, че поведението ми е неприемливо. Той сега ще види какво е неприемливо! Ей сега ще види какво е неприемливо поведение! ", коментира Борисов скандала със сръбския министър Ивица Дачич.

Премиерът заяви, че очаква извинение от него.

"За съжаление ние, страните от Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя. Тези балкански номера няма да минат пред Европейския съюз", обясни той. Борисов припомни усилията, които е положил по време на българското европредседателство.

"ЕС значи не само европейски фондове, не само да ти строят метро, магистрали, а отговорност и предвидимост", заяви  Борисов.

"Вчера говорих с Ердоган всички да наричаме "Турски поток " -  "Балкански поток " - така е по-красиво и общо. В момента свързваме жп линиите на България и Турция със Сърбия", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase