Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

България не е могла да излезе от състоянието на разделение и гражданска война, което е започнало след Първата Световна война - гражданските атентати, избиването на опозицията...Това разделение всъщност е в основата на 9 септември 1944 година и събитията у нас, каза историкът доц. Александър Сивилов в предаването "Операция история" по Bulgaria ON AIR.

Тази дата и до ден днешен ни държи разделени. Това си е една българска дата, която ние сами си правим, смята  Сивилов.

По думите му страната ни тогава е нямала полезен ход.

"За пореден път българският елит е смятал, че минава на страната на победителя, когато решава да подкрепи Германия във Втората световна война", допълни той.

Съдбата на България е решена през 1944 година, когато започват разговорите между британци и руснаци относно бъдещето на Балканите.

СССР разглежда Източна Европа като възможност да създаде кордон за сигурност около границата си.
А западните държави не са заинтересовани от страна като България - за тях тя не представлява геостратегическа цел, обясни още историкът.

"Британците искат Гърция, американците искат международно правителство като ООН с доминираща роля на САЩ, искат участие на СССР във войната срещу Япония. В голямата търговия страната ни е прекалено малка, за да е фактор", изреди доцентът.

Факт е, че след края на войната исканията на съседите ни са драстични - Гърция иска границата да бъде преместена на Стара планина, Югославия иска всички западни територии на страната, включително и шопската област - Софийско.

След 9 септември много от хората мъстят за неща, които са им се случили преди това. Много от партизаните се връщат в градовете и селата с ясното съзнание кого искат да елиминират, изброи доц. Сивилов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

118

Анонимен

преди 4 години

Българският монарх се е раздвоявал между това на което принадлежи Германия и това на което трябва да е благодарен за Освобождението -Русия и на двете страни е искал да се хареса и от двете страни е искал одобрение другото може би няма да го узнаем но ние българите никога след 1878 не сме защитавали собствения си интерес ,защото тези които са ръководели държавата не са били българи все очакваме някой друг да ни защити -Къде сме ние

117

Анонимен

преди 4 години

В резултат на съюза с Хитлер, България остана без огромни части от територията си и плаща огромни репарации след ВСВ. Разделението в българското общество започва с безумната политика по време на балканските войни, продължава с погрешното присъединяване на България към германия през Първата световна война, после с потушаването на войнишкото въстание и най-вече със кървавия преврат на 9 юни 1923 година, когато са избити много земеделци, както и с последвалия многогодишен бял терор.

116

Анонимен

преди 4 години

Много държави бяха сгазени и елиминирани през ПСВ и ВСВ и след това възстановени (често даже с по-големи граници) по време на мирните конференции. Румъния бива тотално прегазена ПСВ, а след това получава огромна част от Австро-Унгария. Сърбия, Полша също изчезват и пак се появяват. На обратния полюс е България която по времето на войните се разширява във всички посоки и след това ни цакат на мирните конференции. Така че твърдението, че ако бяхме прегазени, нямаше да ни има не е подплатено.

fallback