118

Анонимен

преди 4 години

Българският монарх се е раздвоявал между това на което принадлежи Германия и това на което трябва да е благодарен за Освобождението -Русия и на двете страни е искал да се хареса и от двете страни е искал одобрение другото може би няма да го узнаем но ние българите никога след 1878 не сме защитавали собствения си интерес ,защото тези които са ръководели държавата не са били българи все очакваме някой друг да ни защити -Къде сме ние

117

Анонимен

преди 4 години

В резултат на съюза с Хитлер, България остана без огромни части от територията си и плаща огромни репарации след ВСВ. Разделението в българското общество започва с безумната политика по време на балканските войни, продължава с погрешното присъединяване на България към германия през Първата световна война, после с потушаването на войнишкото въстание и най-вече със кървавия преврат на 9 юни 1923 година, когато са избити много земеделци, както и с последвалия многогодишен бял терор.

116

Анонимен

преди 4 години

Много държави бяха сгазени и елиминирани през ПСВ и ВСВ и след това възстановени (често даже с по-големи граници) по време на мирните конференции. Румъния бива тотално прегазена ПСВ, а след това получава огромна част от Австро-Унгария. Сърбия, Полша също изчезват и пак се появяват. На обратния полюс е България която по времето на войните се разширява във всички посоки и след това ни цакат на мирните конференции. Така че твърдението, че ако бяхме прегазени, нямаше да ни има не е подплатено.

115

Анонимен

преди 4 години

Валентине, ти си бил изключително светнат бе!Че как не се е родил един такъв навремето, да ни поведе! Да се опънем на Германия, та да сгази цялата Северна България. Па после да превземат София, държавата да падне и тогава всеки комшия да си награби каквото му хареса, както Съветите в Полша - ами то ние не сме ги окупирали, тогава Полша вече я нямаше като държава. Впрочем при този сценарий СССР и Турция щяха да имат обща граница някъде между Бургас и Варна.

114

Факт

преди 4 години

На картите от 1944 година преди идването на съветската армия,тези територии са български!Но ти явно имаш други,би ли ги представил-ще е интересно за световната история!

113

Анонимен

преди 4 години

Факт, тези територии които посочваш, са отнети от Бг още след първата св. война. Виж прочети малко история за пети клас.

112

Факт

преди 4 години

Съветите подаряват Беломорието,Македония и Западните покрайнини на Югославия и Гърция!С два милиона българи в тях!

111

Американ

преди 4 години

С една дума, всичко следва от това, че руснаците първи идват в БГ. Като че ли до сега някой е казвал нещо друго..

110

Валентин Тодоров

преди 4 години

До До Валентин Ти го казваш точно-лутане.Ние всъщност губим Балканските войни защото влизаме в тях без ясна концепция на управляващите за излизане и следвоенно регулиране.А демонстрираните в хода й прокомерни амбиции на същите управляващи ни правят враг на всички.Народа ни не е искал нищо от това.Оттам тръгва и разделението.

109

Валентин Тодоров

преди 4 години

До До Валентин Солун и Цариград очертават границите.Одрин е в тях.Големия политически проблем е публичното обявяване,пред чуждстранни делегации от Старазагорския митрополит на Фердинанд за император на Константинопол.Това е директна плесница по вечните руски амбиции за Трети Рим.Оттам до падането на Руската империя ние сме враг 1 на Царска Русия,а Сърбия техния човек на Балканите.Русия е силата зад съюза срещу нас във Втората Балканска - Междусъюзническата.

108

Thomas Linke

преди 4 години

ФЕРДИНАНД НЕ САМО Е НАПРАВИЛ МОЛЕБЕН...Той прави Императорска Коронация във полетата и храстите край 40 Еклисииас . ТОЙ Е КОРОНОВАН СЪСВИЗАНТИИСКАТА ПЛАЩЕНИЦА, ОБУТ В ЧЕРВЕНИ БОТУШИ, + И СЪС ЛИЛАВО-ЧЕРВЕНА ПЛАЩЕНИЦА ! КОРОНОВАН СЪС НАПРАВЕНА РЕПЛИКА НА ЕДНА ОТ 4-ТЕ ПОЗНАТИ ВИЗАНТИИСКИ ЦАРСКИ КОРОНИ !НЕ ИСКА ТАЗИ НА КОНСТАНТИН МОНОМАХ, ЗАЩОТО Е БИЛА МНОГО ДЪРВЕНО-ГРУБА ...И ИЗБИРА НА ВАСИЛЛИЙ ВУЛГАРОКТОНОС ...КАКВА ИРОНИЯ САМО -- ЦАРЯ НА БУГАРИТЕ, СЪС КОРОНАТА НА ВАСИЛИЙ 2-РИ ВУЛГАРОУБИЕЦА .

107

Историк

преди 4 години

До АнонименДо 126Връщат ни южна Добруджа, също режат мераците на сърбите за шопско и видинско.За Балканите си прав, но само за там.

106

До Валентин

преди 4 години

Да, вярвам, че е така. Но тази политика не е следвана последователно. Ако целта ни беше Цариград защо бихме си рискували териториите около Одрин за да ходим в Солун и защо бихме били съюзник на Османската империя в ПСВ. Това не е политика, а лутане насам натам без ясно концепция.

105

Анонимен

преди 4 години

До Историктвърдя пак казвам чисто исторически, че СССР ни спасява някой от териториите-------Никакви територии не ни е спасил СССР.България е имала 200 000 армия, която никой от съседите не е можел да помести оттука. Това е положението.

104

Валентин Тодоров

преди 4 години

До До Валентин Не го пише в нашите учебници,но е така според донесенията на чуждите (руски,немски ,английски и прочие ) военни наблюдатеи до собствените им Генщабове. Там няма лъжа и манипулация.Там пише и за молибена,за атаката на ген. Ковачев срещу предалия се на гърците Солун,за скандала около предаването на Шукри паша на сърбите при Одрин и т.н.Нашите управляващи започват Междусъюзническата по средата на Първата Балканска.

103

Младеж

преди 4 години

За едно нещо Уинстън Чърчил не е сгрешил. Като е нарекъл нас българите ПОЛУХОРА. Абсолютна истина и факт е това. И не мисля че някога ще се промени.

102

Историк

преди 4 години

До До ВалентинС грешния съюзник сме се збъркали и то двете световни, но не ги съди толкова тогавашните политици, все пак сме имали немец за цар.Също така Германия си е била много голяма военна сила, просто всички се обърнаха срещу нея - американци, руснаци, англичани, французи....Но за другите войни който сме водили, определено имат вина нашите политици, а те не са малко.

101

До Валентин

преди 4 години

Това щеше да е прекрасно ако беше истина. Реално България е имала много по-добри предпоставки за експанзия до Цариград отколкото към Македония. И заради Македония влизаме в пагубната Междусъюзническа война откъдето тръгват всички нещастия. Представи си с границите на България след първата балканска, България след това да помогне на Англия в ПСВ срещу варварската ни южна съседка. Турция сега щеше да е дълбоко в Анадола, и Гърция щеше да е буфер между България и исляма.

100

Валентин Тодоров

преди 4 години

До Историк България съвсем правилно не е пратила войски в СССР.Никой в България, освен не просто яростен,а лишен от разсъдък русофоб,а те и сега не са много не би участвал в подобно нешо.До 3 септември 1944 ние не не сме във война със СССР и аз не казвам нищо повече от това,че е трябвало да се защитим,когато те ни обевяват.Не на съветска,а на румънска територия.Следвоенна Европа би била друга.

99

До историк за мотива

преди 4 години

През ВСВ американците не успяват да намерят японци готови да превеждат от японски на английски. Такъв е бил моралът и чувството за дълг към родината навремето. А в днешно време е пълно с хипита и предатели. И с този мултикултурализъм при една сериозна война въобще не ми е ясно какво ще прави Западът. Потенциалът за вътрешни саботажи е огромен. Примерно война Германия - Турция. Във всяка фабрика има турци на всички нива.