Снимка: Архив, Булфото

Росен Плевнелиев остро разкритикува държавния глава Румен Радев за наложеното от него вето върху Закона за военното разузнаване и го обвини, че няма аргументи, а "по-скоро действа популистки".

Още по темата

"Цивилно лице може и трябва да заема длъжността ръководител на служба “Военна информация“, заяви президентът Плевнелиев (22 януари 2012 – 22 януари 2017 г.) пред БНР.

Вчера пък президентът Радев наложи вето върху възможността и цивилен да бъде директор на служба "Военна информация". Според него ръководителят й следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит.

“Много е важно да се задълбочим и да видим какво се е случвало през годините. И тогава, и сега аз твърдя, че цивилно лице може и трябва да заема длъжността ръководител на служба “Военна информация“ или по-точно обратното - не бива да изключваме тезата, че и цивилно лице може, т.е. само военни да бъдат, така както президентът Радев  каза. Неговият аргумент е един единствен, той каза службата се казва “Военна информация“ - следователно само военен може да бъде шеф на тази служба. Моите аргументи бяха коренно различни - аз вярвам, че служба “Военна информация“, и това е разписано в самите текстове, не е свързана единствено и само с отбраната на Република България. Тя е свързана и изпълнява изключително важни задачи с националната сигурност като цяло. А една голяма част от рисковете днес са точно с невоенен характер", посочи Плевнелиев.

Той настоя и че Радев "издиша със своите аргументи" и "играе контра на правителството".

"И тук, за съжаление, държавният глава Радев по-скоро издиша със своите аргументи. За пореден път виждаме доказателство, че президентът Радев няма силен екип, няма аргументи, а по скоро действа популистки", заяви Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase