Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП настоя правителството да осигури безплатно смяна на личните документи на българите, които поискат, защото данните им са изтекли при атаката срещу НАП.

За целта социалистите внасят проект за решение на парламента, с което правителството се задължава да направи това и да създаде добра организация за подмяната в тримесечен срок.

Още по темата
Изтичането на лични данни на 5 млн. българи е прецедент, бих нарекла и криза ситуацията", коментира соцлидерката Корнелия Нинова.

Тя напомни, че вчера НАП публикува приложението, в което всеки може да провери дали има неправомерно изтичане на неговите данни.

"От вчера до днес десетки хиляди българи са проверили и има такива. Правителството действа абсолютно неадекватно, не предприема никакви мерки", обвини тя.

От понеделник БСП започва срещи с юристи, за да се намери решение с цел да няма злоупотреби с личните данни на хората, обяви още Нинова.

От ГЕРБ пък обвиниха соцлидерката в "политическо хакерство" с цел да се всява паника и нагнетява напрежение.
Българските граждани не трябва да сменят личните си документи, включително тези, за които НАП съобщи, че има изтичане на лични данни, каза Красмир Ципов.

Ципов определи като "изключителен популизъм" да се задължават хората да си сменят документите, когато не е изтекла валидността им.

С тези данни, които са изтекли, няма как да се извършват имотни сделки, сделки за прехвърлявне на МПС, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase