Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Пробивът, който е станал в системата на НАП, е много тежък киберинцидент, защото информацията е станала публична, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му обаче много по-тежко е щяло да бъде, ако някой е влязал в тези данни и ги е променил.

"Това означава наистина катастрофа. Вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните и да ги няма. Ние трябва да защитим тези регистри. България дава много малко за киберсигурност – разходите на година са около 5 млн. лв., което е нищо", поясни вицепремиерът.

Oще по темата
Дончев коментира и евентуалната глоба, която се очаква да бъде наложена на НАП от Комисията за защита на личните данни.

"Случаят с НАП е особен, защото е публична институции, но глобата ще се плаща от данъци", призна той.

За целия теч на данни щяло да се установи кой е виновен - между всички служители, от най-ниското до най-високото ниво - и ще бъдат предвидени наказания.

"В момента най-важно е да се минимизират рисковете с изтеклите данни да се извършат злоупотреби. Работата започна, идентифициран е обемът лица - малко над 180, които имат изтекло критично количество данни. НАП се е свързала с тях, дават се съвети, предлага се помощ", посочи вицепремиерът.

Дончев припомни, че от две години ЕГН-тата на гражданите са защитена информация и че предстои пълен анализ на информацията - какво има в нея и какъв е възможният потенциал за злоупотреби.

"Най-важно е какви допълнителни мерки трябва да се вземат, за да не се случва пак подобен пробив. Имахме няколко срещи по темата. Трябва да наемаме по-висококачествени специалисти на по-високи заплати и трябва внедряване на най-модерни софтуерни решения за защита на критичните системи. Основните ни регистри са около 65, но от тях най-важните са 10 - 15 и там трябват екстрени мерки. Най-трудното е електронните ни системи да са публични и в същото време да са защитени. Най-защитени са системите, които не са свързани с интернет като на МВР например“, каза още вицепремиерът Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Калоян

преди 4 години

Това е олицетворение на цялата отговорност и ангажираност на държавата към гражданите и.Разбира се, че ние ще платим тези пари, както и всички други грешки допуснати от некадърните и некомпетентни държавни служители, които само знаят да се оплакват, а не носят отговорност за нищо!

67

Анонимен

преди 4 години

Догодина декларациите за доходите във Фейсбук ли ще подаваме,или направо в местните електронни вестници!?

66

врата в полето

преди 4 години

Значи глобата за "хакването" на НАП ще се плати по сметка в същата тая "хакната" НАП. . . . . Мно'у елегантно решение. .... Б***х му и процедури и протокол и всичко ! ! !

fallback