Снимка: НАП

Някои хора обмислят да сменят личните си карти, тъй като има информация, че сред изтеклите данни са и номера на лични карти. Също така има изтекли квалифицирани електронни подписи, ако това означава, че всеки, чийто електронен подпис и чиято лична карта се намират вътре и те трябва да бъдат сменени от съображения за сигурност, това е пряка и непосредствена вреда. Това каза пред БНР адвокат Емил Георгиев по повод хакерската атака срещу сървъри на НАП. Той коментира и при какви условия и нанесени вреди гражданите могат да заведат дела за обезщетения.

Още по темата
Георгиев посочи още, че смята за нормална и наложителната проверката на НАП от Комисията за защита на личните данни, която се очаква да наложи глоба на Агенцията.

Адвокат Георгиев коментира обратите в разследването на обвинения в хакерска атака срещу сървърите на НАП младеж.

"Първо тук е много важно да се каже, че принципите на наказателното производство на разследването предполагат, че онзи, който е повдигнал обвинение, в случая това е прокуратурата, следва и да може да си докаже обвинението. В закона никъде не пише, че обвиняемото лице е длъжно да съдейства на разследващите.

Може би затова премиерът Борисов го формулира като съвсем човешка молба", каза Георгиев и допълни, че няма да се учуди, ако премиерът вземе правосъдието в свои ръце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase