Кадър: Bulgaria ON AIR

Няма застрахована държава или институция от хакерска атака, но това, че на НАП им отнело повече от 10 дни, за да пуснат приложението, с което хората да проверят дали са сред засегнатите от хакерската атака, е притеснително, заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

Още по темата

"Очевидно няма контрол и организация, а в Министерството на финансите нещо не е наред. Първият, който носи отговорност за звеното, е министърът на финансите. 11 дни няма един държавен служител, който да носи отговорност за това нещо - това е катастрофа", каза Петков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му течът на лични данни от НАП създава грозна хранителна среда за клеветене на хора, но големият проблем е в липсата на държавна отговорност. Той беше категоричен, че за случилото се в МВР има пропуски, но в министерството на финансите можем да говорим за престъпление.

"Липсата на каквато и да е отговорност казва на българските граждани "нямате държава", заяви Петков.

Той коментира, че създаването на комисия в парламента по случая е абсолютно ненужна, защото в Народното събрание няма специалисти по киберсигурност.

Парламентът подхвана атаката срещу НАП

Петков заяви, че АБВ се готви със своите кандидати за местните избори през есента и до средата на август трябва да е приключил преговорният процес между тях и евентуалните им партньори.

Според него сега трябва консолидация на опозицията и на местните избори у гражданите да се създаде усещане за алтернатива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase