Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международния договор за придобирането на групата от 8 самолета F-16 Block 70 от страната ни, съобщават от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Основният мотив, който президентът изтъква за решението си да върне за ново обсъждане на депутатите решението е чисто процедурен.

Държавният глава припомня, че Конституционният съд отдавна е подчертал неразривната връзка между ратификационния закон и международния договор – предмет на ратификацията, която ги прави един цялостен акт.

В същото време законът за ратифициране на договора за закупуване на самолетите, вместо да измине целият път - приемане на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание, бил приет "по бързата писта".

Oще по темата

"Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други. Не е допустимо при решаването на такъв стратегически за България въпрос като гарантиране на националната сигурност да се използва процедурата „по изключение“, пише в мотивите на Румен Радев.

Той изтъква, че обвързването на страната ни с такова дългогишно задължение, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, било "изключително тревожно".

Той е категоричен, че на България й трябва самолет с многфункционални способности, който се постига само с пълен боен пакет въоръжение, оборудване и последващо обучение.

"На обществото се дължи категоричен отговор дали това реално се постига със сключените договори. При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура", пише още в мотивите за ветото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

266

Алистър

преди 4 години

Не искам никакви допотопни железарии от САЩ. Искам мир и неутралитет във всякакви военни действия. 8 самолета ф-16 не представляват никаква заплаха, нито защита. Пълна нула. Представляват единствено огромна пробойна в бюджета на държавата, която хората ще трябва да връщат с години напред. Категоризирам това, в случай че стане, като особено нагло национално предателство.

265

Гражданин

преди 4 години

И тъй: Вижда се липса на консенсус между правителство и президент. Правителството иска да купи самолетите, президента вижда доста пропуски в договора. Сега в такъв случай, правителството, което УЖ защитава интереса на гражданите на РБ, трябва да се допита на народа. Нека се направи един референдум. Аз нямам желание да плащам от собствения си джоб за ***, които са напълно неспособни да ни защитят. Правителството ако иска да си сваля гащите на Тръмп, но да не заставя народа да го прави.

264

до teo

преди 4 години

Какво ти пречи Радев на теб? Онзи Плевнелиев ЧеЕхльото повече ли го харесваше?? Безволев президент като Пл*евела, дано не се случи повече на България!Относно новината Радев е прав за това вето, янките искат луди пари за тия самолети и то наведнъж.Радев ги е проучил самолетите и е разбрал,че толкова висока цена не си заслужава за тия изтребители.Плащаме висока вноска да сме в НАТО,янки ползват базите ни тук и искат да ни пробутат супер скъпи самолети.Е, Бойко като знае само ,, КонгратулейшЪнС"!

fallback