Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Намаляването на държавната субсидия за партиите среща подкрепата на по-голяма част от българите, но близо половината наши сънародници смятат, че така политическите организации ще станат по-зависими от бизнеса. Това сочат резултатите от представително проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната субсидия за партии на 1 лев на получен глас предизвика сериозна дискусия в парламента, като породи много полярни мнения. Според проучването обаче тя среща одобрението на 69% от всички български граждани, а едва 14% не я подкрепят.

Oще по темата
На въпрос колко трябва да получават партиите като субсидия от държавата, най-висок процент събира опцията 1 лев (42%), а 25% смятат, че партиите не трябва да получават пари от държавата. Само 2% са на мнение, че партиите трябва да получават повече от 7 лева на получен глас на избори.

Въпреки внушителното мнозинство, което подкрепя намаляването на държавните субсидии за партиите, 47% от интервюираните изразяват опасение, че с това решение партиите ще станат по-зависими от бизнеса, а 26% са на противоположното мнение.

Победата на ГЕРБ на проведените през май избори за европарламент показват тенденция на ръст на дела на хора, според които правителството ще изкара пълен мандат. Точно 57% от всички български граждани през юли са убедени, че кабинетът Борисов ще изпълни мандата си, а на обратното мнение са една пета от запитаните.

Що се отнася до рейтингите, Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение. Освен него в първата петица по симпатии са Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%).

Най-ниски резултати по този показател имат Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

1

преди 4 години

Аз съм в останалите 64% които го мразят,и не мога да разбера 36% по-голямо ли е от мразещите го 64%.

72

Анонимен

преди 4 години

Аз не искам левче искам да ги няма

71

Голям тарикат

преди 4 години

Голям тарикат излезе този политолог. Направи класация само на "партийните лидери". Не беше удобно да направи класация на политиците, защото щеше да се види, че президента Радев е с два пъти по-голямо одобрение от Бойко.А другия месец ще направи класация само на рейтингите на министрите. Тарикатлъкът който го може, си го може.

fallback