Снимка: БулФото
fallback

Тази пробойна трябва да бъде запушена и вече е запушена от момента, в който разбрахме. Това каза пред bTV говорителят на НАП Росен Бъчваров по повод безпрецентната хакерската атака срещу сървър на агенцията.

По думите му, това е класически пробив в електронна система, а причината е, че системата е създадена през 2012 година и нямало как тя да е толкова сигурна през настоящата 2019 година.

Oще по темата

Течът на данните е станал през електронен портал на НАП за възстановяване на ДДС, платен в чужбина.

Бъчваров призна, че необичайна активност в тази услуга е засечена още в края на юни и агенцията е започнала проучване какво точно се е случило.

"Не е изключена намеса и на вътрешен човек, но към момента няма доказателства в тази насока. Малко вероятен сюжет е", смята той.

Говорителят на НАП припомни, че публикуването на изтеклите данни е престъпление.

"Не може да се отрече, че проблемът е голям. Всички последици от оповестяването на тази информация са възможни. Не може да се започне дело от всички лица, чиите лични данни са станали публични заради атаката. Трябва да са пострадали, за да предяват конкретни искове", коментира още Росен Бъчваров.

Междувременно стана ясно, че властите са задържали заподозрян за хакерска атака - 20-годишен младеж от София, който работи за фирма за киберсигурност. Той обаче не съвпада с профила на човека, който вчера се представи пред някои медии като автор на атаката - руснак, женен за българка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 4 години

Цирк. Излъгаха ви пак матриале.

84

Анонимен

преди 4 години

Хакнал бил, а бе където и за когото трябва вече е пипнал данните. Поизтрил е някой друг милион на този, който е поръчал! А народът блее!

83

Анонимен

преди 4 години

Интересно, как експерт по киберсигурност не е скрил следитеТиквите пак ви хванаха за канарчета

fallback