Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Идеята на БСП да има еднократна помощ за второ и трето дете в размер на 10 минимални работни заплати за родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането, така и не видя бял свят. След бурен дебат с 76 гласа "за", 18 "против" и 76 "въздържали се" поправките в Закона за семейните помощи за деца бяха отхвърлени.

Oще по темата

Червените предлагаха и помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири и да не бъде само за 1 клас, а и за учениците от 2, 3 и 4 клас, но и тази идея не срещна подкрепата на мнозинството.

По време на дебата управляващи и опозиция се скараха кой е отговорен за демографската криза и кой е изгонил 2 млн. българи в чужбина. Депутатите се върнаха и назад във времето до 60-те години на миналия век да правят съпоставки колко милиона са били българите тогава. А Павел Шопов от "Атака" дори заговори за забрана на абортите.

Според ГЕРБ финансовото стимулиране не може да бъде водеща мярка за повишаване на раждаемостта и задържане на децата в училище. Те също настояха, че предложението на червените не е финансово обосновано. Управляващите видяха и дискриминация в идеята, тъй като се предлага помощта за второ и трето дете да бъде само за осигурените лица, а не за всички. Според тях трябва да се търси цялостен подход, а не политики на парче.

В отговор соцлидерката Корнелия Нинова скочи, че всички политици са съгласни, че има демографска криза, но управляващите не предприемат реални действия.
 
"Ако бяхте прочели, уважаеми управляващи, какво предлагаме, щяхте да видите, че сме изчислили, че се отнася за 120 хил. деца и че ще струва 90 млн. лв. Основният аргумент, който изтъквате, е че няма пари. А за един месец ще правите два пъти актуализация на бюджета по средата на годината, но за едни 90 млн. за децата, за младите семейства, за демографската катастрофа няма пари", настоя Нинова.

Светлана Ангелова от ГЕРБ пък обвини социалистите в популизъм и заяви, че демографската криза не може да се бори само с финансови стимули.

"Върнете се с машината на времето в 2019 г. - стига с тези социални помощи, те бяха в едно друго време, когато управлявахте и заплатите бяха 1 долар. Хората имат нужда от работа, а не от социални помощи!", контрира тя.

Според Спас Гърневски пък, за да ги няма 2 млн. млади българи, е виновна БКП и нейното ръководство. Той подхвана червените и за изборните резултати на червените в Мизия, където "мнозинството от бюлетините били сини".

"Обикаляте страната, говорите с хората и какъв беше резултатът с новата визия и с новата телевизия? Ще ви кажа в Мизия", каза Гърневски.

Соцдепутатът Манол Генов пък отсече, че не може да се работи конструктивно, когато има двоен аршин и призова управляващите "да скрият някъде такива като Гърневски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

145

Ника

преди 4 години

Идеята пари-раждаемост може да проработи,но е неправилно формулирана.Ей,научете се най-после да говорите с гражданите/не с представители на партийни структури/,преди да предложите нещо.

144

Анонимен

преди 4 години

Не помощи а добре платена работа за бъдещите родители само така ще има повече деца.

143

АНОНИМЕН

преди 4 години

ПАРИТЕ СИ ГИ ИСКАТ ДЕПУТАТИТЕ САМО ЗА ТЯХ. НЕ Е ВАЖНА РАЖДАЕМОСТА ЩОМ ЩЕ ИМ НАРУШИ ЛУКСОЗНИЯ ЖИВОТ. ЖАЛКО ПОДОБИЕ НА ХОРА. ЧОВЕКА Е НЕЩО КОЕТО Е НЕРАЗГАДАНО. ТОЛКОВА АЛЧНОСТ И ЗЛОБА И НИЩО ЧОВЕШКО. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЕЗИ БОЖИ ИЗЧАДИЯ ДОКАТО ЗАТРИЯТ БЪЛГАРИЯ. НА КОГО ЛИ ЩЕ БЪДАТ ТОГАВА ДЕПУТАТИ КАТО НЯМА БЪЛГАРИЯ?????

fallback