"Машинното гласуване е панацея за решаването на изборните проблеми в страната, но и една технология, която може да ни помогне да елиминираме човешкия фактор при броенето на бюлетините и отчитането на гласове", коментира социологът Цветозар Томов в "Денят ON AIR", след като парламентът реши машинният вот да отпадне за местните и парламентарните избори.

Още по темата

По думите му сегашната система, по която се обработват изборните резултати, има един основен недостатък и той е, че резултатите се отчитат от преуморени и недобре образовани хора.

Според него ако искаме да цивилизоваме изборния процес, трябва да се справим с проблема с броенето на гласове и машините могат да елиминират техническите грешки на избирателя.

Той е на мнение, че има много случаи, в които бюлетините се правят недействителни умишлено от хора, работещи в избирателните секции.

Томов обясни, че машините могат да помогнат на изборния процес, но зависи от какъв тип са. Ние използваме такива за електронно записване.

"Този тип устройства са свързани с гафове в други държави. За електронното записване се използва клавиатура, бутони, машината трябва да го запише и да издаде контролна разписка. Те са по-податливи на хакерски атаки, поне такъв е световният опит", обясни социологът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в същото време навлизат друг тип устройства - системи за оптично сканиране.

"При тези за оптично сканиране вотът на избирателя може да бъде подаден от хартиена бюлетина, която машината да разпознае като маркирана, да обработи и да съхрани в отделна кутия като избирателна урна. Първо, са по-сигурни. Второ, дават избор на избирателя да гласува както е свикнал", уточни Цветозар Томов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase