Кадър: Bulgaria ON AIR

Да бъде отменено машинното гласуване на местни и парламентарни избори, но да остане на вота за президент и Европейски парламент, предлагат от ГЕРБ. Те бяха подкрепени и от "Обединени патриоти" и "Воля".

Причината управляващите да предлагат тези промени в Изборния кодекс е, че според ЦИК машинното гласуване е прекалено сложно, а от ГЕРБ смятат, че то утежнява бюджета и се оказва изключително скъпо.

Изменението на позицията на управляващата партия по въпроса обаче показва, че стои личен интерес в това, твърди адвокатът и член на "Демократична България" Петър Славов.

"Позицията на най-голямата партия от управляващото мнозинство години наред беше в подкрепа и на машинно, и на електронно гласуване, а сега се обърна на 180 градуса. Очевидното обяснение е, че има личен интерес. Сега не говорим с така внесения законопроект за дебат за различен тип машинно гласуване или преходен период, те са написали, че не се провежда", посочи още Славов.

Проблемът с човешкия фактор е основното, което може да се реши чрез машинното гласуване, коментира бившият член на ЦИК Цветозар Томов.

„Най-големия проблем, който може да се реши чрез машинното гласуване, е да се елиминира човешкия фактор при броенето на бюлетините. Това е страшно важно за българската обстановка, защото се допускат страшно много грешки в СИК, а и не са малко и случаите, в които се действа недобросъвестно при обработването на резултатите“, коментира Томов.

По негови думи трябва да има опция да се избере такава технология за машинно гласуване, която е най-надеждна. Това отново означава да се промени Изборния кодекс и да могат да се предлагат устройства за оптично сканиране.

Според Томов при тях няма да се губи навика да се пуска бюлетина, а ще е същото за гласоподавателите, но сканирането на хартията ще обработва вота веднага, а машините, които нашето законодателство разрешава, не са предпочитани по света и тяхното използване е намаляло сериозно.

"Три пъти се увеличи използването на скенери в САЩ. Това не се допуска в нашия закон, защото са описани технически характеристики, които няма какво да правят там", настоя Цветозар Томов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase