Снимка: Facebook
fallback

Преди дни синдикалистите от КНСБ се обявиха за сериозни промени в данъчната политика у нас, сред които и данък "богатство". Според тях по-заможните от нас трябва да плащат повече данъци, за да компенсират най-бедните. Синдикатът предлага и доходите до минималната заплата да не се облагат със ставка, а десетпроцентният данък да бъде само за сумите над минималната.

Днес в ефира на bTV мнения по въпроса сблъскаха бизнесменът, собственик на "Walltopia", Ивайло Пенчев и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Същността на данъчното облагане е насилствено изземване на пари от хора, които са ги изкарали честно. В една правова държава този, който е изкарал повече пари, е създал повече блага за останалите. Насилственото изземване на повече пари е неморално", е категоричното мнение на Пенчев.

Oще по темата

Според синдикалистката обаче, това е нормалната реакция на хората с повече пари.

"Това е нормалният конфликт между капитала и труда. В същото това време тези хора много обичат да участват в благотворителни кампании. Когато обаче го правиш, за да си измиеш лицето пред обществото, това е лошо и просто пиар", контрира бизнесменът тя.

Според нея, в предложенията на синдикатите не става въпрос за кражба, а за обществен договор, спрямо който всеки трябва да участва съгласно възможностите си във функционирането на обществото.

"Този тип индивидуализъм е дълбоко навлязъл в обществените отношения, при което се зачертават базови принципи на съществуването на обществото. Това са нормални подходи в западноевропейските държави", допълни Григорова.

Според Ивайло Пенчев обаче, хората, които консумират данъците, са основно държавни служители и други организации, които не създават никаква стойност.

"В тази група включвам и компании, които работят само за държавни поръчки. Това са хора, които се хранят от данъците и имат интерес те да нарастват. Всички други, които ги плащат, са просто платци на данъци", убеден е бизнесменът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Помня

преди 4 години

До Анонимен 35 Помниш ли на времето АББА как избягаха от Швеция, заради тези 65 % данък ?Това е ненормално.

43

Бизнесменче

преди 4 години

До Бачкам си легалноМного ясно, че ще се осигурявам на минимума. Защо да не го правя, защо да плащам за некачествена услуга, която няма да ползвам, като мога на половин цена да ползвам много по-качествено частно здравно осигуряване. Освен това не мога да разбера защо аз трябва да пълня гушите на тези ***, които никога през живота си не са работили истинска работа и единственото умение, което са развили е звучният вой "Кой ще ни даде париииии?".

42

Експлоататори

преди 4 години

Експлоататори долни !!! Работодатели крадци !!!

fallback