Снимка: Reuters
fallback

Никой не си представя, че България ще има 8 самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите 8 ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това каза пред bTV зам.-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов.

По думите му, след ратификацията от парламента министърът на отбраната ще подпише четири договора, които обхващат доставката на 8 нови самолета, както и обучение на пилоти и наземен персонал.

Генерал Запрянов изтъкна, че новите самолети няма да струват нови два милиарда, защото голяма част от устройствата по подръжката ще са доставени при първата пратка.

Oще по темата

Зам.-министърът обясни и защо се е стиганло до по-ниска цена при сегашната сделка.

"Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обябява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет", поясни той.

Според него, не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.

"Единствено чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които са намалени от 24 на 12", каза генералът.

Въпреки това било ясно, че в хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупят повече ракети, което било неизбежно, потвърди Запрянов.

"Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Ескертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запази от оръжия", изтъкна зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Припомняме, че вчера министерски съвет добри сделката за новите изтребители и даде мандат на военния министър да подпише 4 договора. Общата цена за самолетите, боеприпасите, ракетите и оборудването за обучение е 1, 256 млрд. долара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

93

Бумеранг

преди 4 години

До Анонимен=98 Става въпрос за самолети които са още на чертожхата дъска!

92

Анонимен

преди 4 години

Яко ни опънаха браво умници сме големи

91

корект

преди 4 години

Драги форумни писатели,Не става въпрос за 2 милиона, а за 2 милиарда, което разбираемо казано значи 2 хиляди милиона. Хиляда пъти повече!

fallback