Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП скочи на управляващите заради случая с лечението на малката Мими, която изгуби битката с левкемията.

Още по темата

НЗОК: Спекулациите с болни деца стават лоша практика!

Социалистите поискаха депутатите да почетат с минута мълчание паметта на детето, както и да бъдат извикани представители на НЗОК да дадат повече подробности около случая в парламента, но мнозинството отказа.

НЗОК вчера обясни, че Изпълнителната агенция "Медицински надзор" започва проверка. Според здравната каса забавяне от страна на Университетската болница "Царица Йоанна – ИСУЛ", където се лекуваше болното дете, е причината родителите да получат фактура за близо 14 хил. лева за медикаментите на дъщеря си. От НЗОК подчертават, че въпреки забавянето, касата е одобрила заплащането на медикаментите в срок.

А шефката на здравната комисия в НС
и председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че има нелечими болести, но по никакъв начин това не може да се използва политически.

"Като лекар и като майка искрено съчувствам и изказвам своите най-искрени и дълбоки съболезнования. Това не се преживява, но се съпреживява", каза тя.

Дариткова беше категорична, че ако има наистина административни нарушения, те трябва да се разглеждат по надлежния ред.

Освен това за целта ще се направи изслушване в Комисията по здравеопазване.

"Това изслушване е в ход, на което ще се изяснят всички подробности, има ли административни нарушения и недоразумения около лечението на това дете", допълни още тя.

Според нея лекарите от ИСУЛ са положили всички усилия, за да спасят живота на Мими.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase