fallback

Общ преглед
Според финансовия министър Владислав Горанов дори и да се намали ДДС-то за хляба, за крайния потребител цената няма да се промени.
Oще по темата
"Хлябът няма да поевтинее, ако се намали ДДС“, коментира той по време на заседанието на Тристранката, на което се обсъжда предложението на БСП за промени в  Закона за данък върху добавената стойност.

Предложеният законопроект предвижда намаляване на стандартната данъчна ставка за брашно, изделия от брашно, месо, мляко и яйца от 20 на 5 процента, както и на лекарствата на 9%.

 "Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, че нито един мой колега финансов министър не е щастлив от това", изтъкна Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Той бе категоричен, че нито една от целите, описана в мотивите на вносителите, няма да бъде постигната.

Финансовият министър изтъкна, че намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане.

Горанов смята, че сегашната данъчна система е достигнала един баланс на съотношение, който хората възприемат.

"Идете в Гърция и вижте какво стана там след намаляване на ДДС – нищо не стана, цените се запазиха“, заяви финансовият министър.

Той добави, че е готов да води дебат с всеки представител на бизнеса или партиите за преструктурирането на данъчната система.

"Но ако намалим с 1 лв. цената на хляб, който струва 10 лв., ние ще направим услуга на по-богатите хора, отколкото на тези, които си купуват хляб за 1 лв. и цената му ще им се намали с няколко стотинки. По-добре е да насочим усилия към действително нуждаещите се. През данъци никой не си е оправил икономиката“, заяви Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 4 години

Цената на насъщния ще се промени, когато народът спре да гласува за ГЕРБ!

24

Търпелив

преди 4 години

ПРЕДИ ИЗБОРИ ОБЕЩАВАТСЛЕД ИЗБОРИ ОБЯСНЯВАТ КАК НЕ МОЖЕЛО ТОВА ИЛИ ОНОВАИ ЗА КАКВО СА НИ ПАРТИИ?

23

Анонимен

преди 4 години

Ще му ги обясня финансите като за *** човек. Намаляват се данъците, ДДС-то конкретно. Хората и фирмите плащат по-ниски цени. Съответно си намаляват разходите. При същите приходи, те ще станат още по-богати. По-малките данъци обаче, създават проблеми за фиска на държавата. А и министър председателят му няма с какви пари да строи магистрали.

fallback