Снимка: Булфото, архив

Сивата икономика при хлебопроизводството е около 40%, твърди Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Според нея най-страшното е, че такива предприятия изпълняват обществени поръчки за хранене на деца в училища и в детски градини.

Още по темата
"Това е факт в 40% от общините", обясни тя пред БНР.

"Това са фирми, които са само регистрирани по Закона за храните, но не предоставят и не произвеждат хляб по утвърден стандарт. За да получат правото да произвеждат по този стандарт, те трябва да работят абсолютно на светло. Стандартът го предоставяме ние и контролът там е ежедневен", допълни Кукушев.
Тя каза още, че в момента средна работна заплата на най-ниско квалифицираните работещи в бранша е чисто 1000 лв., като целта е да се задържат работниците у нас.

Според Кукушева това е заплата, за която много браншове могат да мечтаят, но пък е единственият начин, за да се спре изтичането на кадри в чужбина.

"Другият акцент в тази посока е възможността за повишаване на конкуренцията между нас – това е сигурен начин и за изчистване на сивия сектор, и за подобряване на качеството", каза още тя.

Търговци на хляб и сладки очакват поредното повишаване на цената на тока да се отрази на цените и бизнесите им.

Освен това се очаква цената на пшеницата за реколта 2019 да е по-висока от предходната година.

"Повишените производствени разходи на всяко звено по веригата ще промени с посока нагоре цената на хляба. Истина е, че тол таксите и тол системата ще ударят най-силно хлебопроизводителите и сладкарите, ще оскъпят продукта. …Предложението за диференцирана ДДС ставка на хляба е дошло от нас", призна тя.
Кукушева отбеляза и проблема с кадрите в сектора и нежеланието на младите хора да се потопят в този занаят.

Освен тежкия труд, респектът към професията е уронен, отбеляза тя.

От миналата година хлебарството и сладкарството са защитени професии, според нея това е една крачка, която няма да има никакъв резултат, ако не се обвърже със задължителна реализация по професията в рамките на 3-5 години.

Коментари Напиши коментар

55

стефанов

преди 1 седмица

Съжелявам че много късно напуснах тази васална държава. Манията са партийно величие е обсебила една не малка част от някои персони....Разсипана ЕНЕРГЕТИКА а беше прекрасна.. Никой не иска да взима отношение на тема МОНОПОЛИ ... Запомнете - те са навързани като свински черва с управляващите..... Аз плащам 37 % по-малко ток .... Здравеопазването е катастрофално .....Представяте ли си 430 болници - всичко това точи пари . При наличие на толкова техника - ТЯ ВЪРШИ РАБОТАТА на мед. кадри - краде се !

54

Анонимен

преди 1 седмица

Само за сивия сектор са прави. И както е било в Османската империя и преди 1947-ма. Браншовите организации сами да си чистят бизнеса от нелоялни членове, а не да плачат на държавата да ги издържа.

53

Анонимен

преди 1 седмица

До ALFIETA
За да види как му осигуряваме пенсията на родителите му.