fallback

"България, като член на ЕС и НАТО, може да си позволи да гледа винаги на първо място българския интерес и, разбира се, европейския. В този смисъл, сделката за изтребителите е част от нашите ангажименти да поддържаме боеспособна авиация, като част от НАТО. И това е една добра сделка, ако в крайна сметка бъде успешно приключена". Това коментира в предаването "Видимо и невидимо" Мартин Димитров, известен като "министър в сянка" на Демократична България.

Поводът са две събития – рестартът на проекта АЕЦ "Белене" и купуването на американските изтребители F-16. Президентът Румен Радев заяви, че Русия има място в изграждането на АЕЦ"Белене", независимо от това, кой ще спечели търга за стратегически инвеститор през август“.

Oще по темата


Междувременно Американският конгрес одобри максимална стойност от 1,67 млрд. долара за 8 изтребителя F-16.

Според Мартин Димитров, разликата между АЕЦ "Белене" и самолетите F-16 е, че ние очевидно имаме нужда от подобни самолети и очевидно нямаме нужда от нова ядрена централа.

Димитров се аргументира, че в единия случай купуваме нещо, което ни трябва, защото го нямаме, а в другия случай - при положение, че ползваме половината от производствените мощности - средно годишно 50 %, а другите 50 % не ползваме, правим ядрена централа, която не ни трябва.

Политикът от ДБ зададе следния въпрос: "Ако тази централа не беше спирана през всичките тези години, щеше да бъде готова. Какво точно щяхме да правим с нея? Т.е. държава, която ползва 50 на сто от производствените мощности и се появи "Белене", щеше да ползва 30 % от тези мощности. И трябваше да закрием половината българска енергетика", категорична е позицията на Мартин Димитров.

Ако наистина възобновим строежа на АЕЦ "Белене", ще бъде ли това нов завой към Москва, сериалът "Чернобил" и хибридната война на Русия, предизборен партиен популизъм или опит да се оставят конкурентите без пари в навечерието на местните избори? Всичко това и още – в предаването "Видимо и невидимо", неделя, 17.30 часа, по Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

165

Анонимен

преди 4 години

Този фъфелко взе да ми омръзва! От F-16 има нужда само той и няколко други продажници. И за лая срещу Белене му е платено! Гнъс!

164

Анонимен

преди 4 години

EI EDIOT S F 16 NE MOJE DA SE TOPLIM KYPEM PREM GOTVIM I T.N. I T.N. A TI .....M......A

163

Анонимен

преди 4 години

Makq ti tok ni trqbvaevtin ne F16 bo k luk

fallback