fallback

Общ преглед

Партиите ще фалират и при 1 лев субсидия на глас, и при 5 лева, смятат депутатите от ДПС и заради това те ще искат политическите сили въобще да не получават пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите.

Инициативата за намаляване на субсидията от 11 лева на левче на получен глас на изборите дойде от премиера Бойко Борисов, а парламентът ще обсъди днес на първо четене поправката в бюджета, внесена от правителството, която предвижда това да стане факт от 1 юли тази година.

Oще по темата
"Зависимостите са еднакви и при 1, и при 5 лева, и при 0 лева. Затова ще предложим държавната субсидия за политическите сили да е 0 лева и те да се финансират от икономически обекти и от граждани при строг контрол и прозрачност", обясни искането на ДПС Йордан Цонев.

Според депутата Делян Пеевски е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, субсидията да е 0 лева и финансирането да е по американския модел по ясни и прозрачни договори.

Ако не бъде сменен моделът на финансиране, всичко ще е на олигарсите, смята той.

Цонев добави, че в цяла Европа има държавно финансиране, но ако ще се намалява субсидията у нас, трябва да се мине към американския модел. „Той е отворен модел без държавно финансиране, финансира се от открито с проверени пари, с публичност на финансирането и ако обществото не е разбрало, че държавното финансиране е най най- прозрачното, ще предложим 0 лева финансиране от държавата", Цонев.

Според него всичко останало би било демагогия. "Гледат в тавана нагоре и гадаят на боб - лев, нула лева, колко да е, за да се харесат на хората", отсече той.

А за предложението на ДПС за намаляването на ДДС на хляба, лекарствата и книгите, както и да бъдат построени нови детски градини, които да бъдат безплатни, от партии днес започват консултации с браншовиците. В сряда са първите консултации с фармациите.

Цонев увери, че ДПС няма да направи предложение да се намали ДДС-то на лекарствата, ако няма да бъде намалена крайната цена за потребителите. Утре от движението ще се срещнат с хлебопроизводителите и отново ще търсят отговор на въпроса дали ще има спад на крайната цена.

"Ако ще има намаляване на цените за потребителите, ще предложим намаление на ДДС-то, иначе за кого го правим - за производителите, няма смисъл", коментира Пеевски.

Той добави, че се радва, че управляващите са чули ДПС за намаляването на ДДС-то върху книгите, както поиска миналата седмица и премиерът, както и за безплатните детски градини.

"Оттам нататък ще продължим, ако има реално намаляване на цените", увери Пеевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Дарения и от фирми

преди 4 години

До мнение: Партиите могат да се финансират изцяло от дарения. Но трябва да се премахне забраната стопански субекти (т.е. фирми) да могат да субсидират партии. Така се прави в САЩ например. И при тях има контрол и всичко трябва да е прозрачно. Е, така се получават корпоративни зависимости, но се спестяват държавни пари. Нека законодателите решат.Но идеята на Бойко е друга - хем да няма държавна субсидия, хем да не се разрешават дарения от фирми. Така всичко ще става под масата.

71

мнение

преди 4 години

партиите забогатяха достатъчно на гърбът на данъкоплатеца време е парите да отидат при хората можем да живеем и без партиите майната им на партиите

70

Гррррр

преди 4 години

Предлагам всяка партия да заделя по 10 депутатски заплати за дарения! Парите да отиват за лечение на деца! За самата ГЕРБ предлагам по 20 заплати да отиват за фонд ремонт на ремонта или на ремонт след изграждане на нещо ново.

fallback