Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложението за намаляване на партийните субсидии е популизъм на гърба на партиите, а предложението за намаляване на ставките за някои храни - на гърба на държавата, изрази мнение вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според политика зависи каква подкрепа ще съберат в парламента предложенията. При по-малка субсидия партиите ще харчат по-малко, ще си свият разходите, кампаниите ще са по-семпли, уточни Дончев.

Още по темата
"Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, което е много грозно, съвсем друго е да правиш популизъм на гърба на партиите, което също не е много хубаво, но е по-малко вредно", заяви вицепремиерът и допълни: "Въпреки всички рационални аргументи, попитайте 10 човека от тях 9 ще ви кажат, че партиите не трябва да получават субсидии".

Според Дончев субсидия от 1 лев на глас би променило политическия живот.

Партиите няма как да се справят със субсидия от 1 лев

"Рисковете са факт. Тогава и хората, и институциите трябва много по-стриктно да следят какво правят партиите, трябва да се следи откъде идват парите, да се ограничи вътрешнопартийният живот. Кампаниите ще бъдат много по-семпли", посочи Дончев.

Той коментира и случващото се в ГЕРБ след изборите за европарламент. Според него трябва да има структурни промени в партията, а не само персонални.

"Една партия трябва да се опитва да бъде по-близо до хората. Ако това звучи клише, като такова не означава, че не е вярно. За мен е важно да се повиши имунитетът на партията", подчерта вицепремиерът, който бе категоричен, че правителството не работи под натиск.

Дончев посочи още, че цена като 3 милиарда лева за бъдещите бойни самолети няма, а финалната оферта все още не е получена от САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase