Общ преглед

Партиите ще фалират и при 1 лев субсидия на глас, и при 5 лева, смятат депутатите от ДПС и заради това те ще искат политическите сили въобще да не получават пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите.

Инициативата за намаляване на субсидията от 11 лева на левче на получен глас на изборите дойде от премиера Бойко Борисов, а парламентът ще обсъди днес на първо четене поправката в бюджета, внесена от правителството, която предвижда това да стане факт от 1 юли тази година.

Още по темата
"Зависимостите са еднакви и при 1, и при 5 лева, и при 0 лева. Затова ще предложим държавната субсидия за политическите сили да е 0 лева и те да се финансират от икономически обекти и от граждани при строг контрол и прозрачност", обясни искането на ДПС Йордан Цонев.

Според депутата Делян Пеевски е нормално, ако ще се променя моделът на финансиране, субсидията да е 0 лева и финансирането да е по американския модел по ясни и прозрачни договори.

Ако не бъде сменен моделът на финансиране, всичко ще е на олигарсите, смята той.

Цонев добави, че в цяла Европа има държавно финансиране, но ако ще се намалява субсидията у нас, трябва да се мине към американския модел. „Той е отворен модел без държавно финансиране, финансира се от открито с проверени пари, с публичност на финансирането и ако обществото не е разбрало, че държавното финансиране е най най- прозрачното, ще предложим 0 лева финансиране от държавата", Цонев.

Според него всичко останало би било демагогия. "Гледат в тавана нагоре и гадаят на боб - лев, нула лева, колко да е, за да се харесат на хората", отсече той.

А за предложението на ДПС за намаляването на ДДС на хляба, лекарствата и книгите, както и да бъдат построени нови детски градини, които да бъдат безплатни, от партии днес започват консултации с браншовиците. В сряда са първите консултации с фармациите.

Цонев увери, че ДПС няма да направи предложение да се намали ДДС-то на лекарствата, ако няма да бъде намалена крайната цена за потребителите. Утре от движението ще се срещнат с хлебопроизводителите и отново ще търсят отговор на въпроса дали ще има спад на крайната цена.

"Ако ще има намаляване на цените за потребителите, ще предложим намаление на ДДС-то, иначе за кого го правим - за производителите, няма смисъл", коментира Пеевски.

Той добави, че се радва, че управляващите са чули ДПС за намаляването на ДДС-то върху книгите, както поиска миналата седмица и премиерът, както и за безплатните детски градини.

"Оттам нататък ще продължим, ако има реално намаляване на цените", увери Пеевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар