Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Няма как да приемем датата 7 октомври за съвместни чествания на Гоце Делчев. Това каза на пресконференция пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с позицията на Красимир Каракачанов, че смесената комисия между София и Скопие по историческите въпроси не работи, предава Агенция Фокус.
Още по темата

Вчера вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов изригна срещу смесената комисия, която има за цел да изчисти историческите спорове между България и Македони. Според него, скопската страна отказа да признае факта, че Гоце Делчев е българин по народност. Министърът категорично отказа и да приема 7 октомври за съвместно честване на воеводата - денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическа София на Скопие. Ако отношението на Северна Македония продължи, Каракачанов поиска българската делегация да "стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовската интеграция на Северна Македония".

Екатерина Захариева не коментира ултиматума на министъра на отбраната, но изтъкна, че желанието на правителствата на България и Северна Македония е до края на годината общата историческа комисия да постигне по-голям напредък.

"Историческите въпроси за нас са най-важния елемент в договора за добросъседство. Те са крайъгълният камък, защото ние трябва да учим нашите млади хора на истината", каза още Захариева. 

От своя страна, външният министър на Северна Македония Никола Димитров посочи, че делото на Гоце Делчев може да бъде мостът, който да преодолее разделението между това, което е било, и това, което двете държави имат днес.

"Искам да апелирам към мъдрост. Когато има близост и приятелство, не трябва да се поставя ултиматум", каза Димитров.

Експертната комисия между България и Северна Македония беше създадена с член осми на Договора за добросъседски отношения и сътрудничество и има за цел да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни.

По отношение на изграждането на транспортния коридор номер 8, който трябва да свърже Адриатическо с Черно море през Албания, Северна Македония и България, министър Захариева каза, че вече има ясен график.

"Има осигурено финансиране. Вярно е, че това не са прости инфраструктурни проекти. Не трябва да забравяме, че допреди две години ние изобщо не се срещахме.", коментира тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар