Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов междуведомствената комисия за общата ни история с Македония не работи.

Още по темата

Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото на Гоце Делчев. Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност, пише в позиция на Каракачанов, изпратена до медиите.

Македонската страна признава, че Делчев е роден в екзархийско населено място – Кукуш, че е бил екзархийски учител, но забравят чия е Екзархията. Забравят също и скръбното изказване на Гоце от писмото му до Никола Малешевски: „... когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест“, се казва още в писмото.
 
По думите на Каракачанов е ясно, че днес в Скопие още има хора, които търсят разделения. Докато България търси сътрудничество и обща полза, елитът в Скопие тупа топката и се опитва да ни замазва очите, за да си прокара политиката за НАТО и ЕС.

Поредното безобразие на скопските политици пролича достатъчно ясно в предложението им в смесената комисия. Според това предложение Делчев е деец на македонското освободително дело, който бил почитан и от народа на България. На няколко места се споменава как Делчев е символ на Македония, но системно се пропуска, например, че Организацията работи и в Одринско и това се споменава само пътьом. През цялото време се прокарва разделение между „македонско“ и „българско“ с внушението, че към онзи момент става дума за различни народи, пише още в позицията.

В резултат, предлага се най-вече заедно да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Между другото  са споменати и други възможни дати, но без никаква конкретност и без никакво видимо намерение общо да се отбелязват заедно рождението и смъртта на Делчев, например. За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни, продължава Каракачанов.

Според него досега процесът на разведряване със Скопие се дължи най-вече на великодушието на София и на ангажираността на международни фактори.

Да, тъжно е да го кажем – защото става дума за наши братя по кръв, към които България винаги е била (и трябва да бъде!) великодушна. Но вижда се, че нашето великодушие в този момент се тълкува като слабост. И Скопие се надява работата на общата комисия всъщност да легитимира някаква компилация от измислици, преплетени с научни факти. Ако това продължи, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония. Вината за това няма да бъде наша", заключва Каракачанов.
 

Коментари Напиши коментар

90

Свободен българин

преди 1 месец

До стига вече Ти македонист ли си? Чии интереси защитаваш?

89

стига вече

преди 1 месец

Кога народът ще се опомни и ще разбере, че такива "скачания"на шопара са средство да ангажира хората с различни, несъществени проблеми. Несъществени, защото основното е : гладът, нищетата, липсата на законност и здравни грижи, корупцията и безнаказаността на политиците. Не ни занимавайте с Македония, каквото има да се решава, да се решава на експертно ниво , а не Шопара, без никаква връзка с Македония, да е най-големият ни радетел. Агентът на ДС е време да замине в затвора, там му е мястото.

88

N

преди 1 месец

Ауу, колко са загрижени червените че, се е подписал договора със Сев.Македония преди да признаят че, всичко им е българско. Амо кажете на руските си другари(господари) да отворят архивите, те са на дъното на този руско-сръбския проект.

Понеже днес нещата стоят така: "Късно е моме за китка", Политиците правят "компромиса на възможното": Приоритет е влизането в НАТО. За другото трябва да се сменят няколко поколения македонци и поне толкова превъзпитаване колкото са им упражнили до сега.