Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Една знакова политическа кариера, минаваща от Молитвените закуски с американски президенти и скандали свързани с корупция и злоупотреба с власт, може би минава на заден план с едно кратко съобщение днес сутринта:" Цветан Цветанов подаде оставка от всички ръководни постове на ГЕРБ. Оставката вече е депозирана и приета от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов благодари на Цветан Цветанов за свършената работа през годините".

Човекът, който застана до премиера от началото на неговата кариера и действаше като вярната дясна ръка, слиза от сцената.

Началото

Цветан Цветанов е част от системата на МВР още от 1987 година, когато постъпва на работа в изчислителния център на Централното информационно организационно управление на Държавна сигурност, първоначално като шофьор с чин сержант. Офицерското си знание получава едва през 1992 година, след като завършва НСА със специалност  учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика.  5 години по-късно вече е служител на Министерството на вътрешните работи, където се запознава с Бойко Борисов.

Борисов става главен секретар на МВР, започва да се появява все по-често в медиите, представя се като неуморимия борец за справедливост. През цялото това време, плътно зад него, верен и лоялен, стои именно Цветанов. През 2001 година става оперативен помощник на Борисов и одисеята им към политическия връх започва.

Създаването на ГЕРБ

През септември 2005 година Бойко Борисов напуска МВР, а през ноември е избран за кмет на София. Цветанов също напуска министерството и става заместник-кмет. През 2006 г. Борисов основава партията ГЕРБ, но тъй като длъжността му на кмет не позволява да участва в ръководството на политически партии, председател на новата организация става Цветан Цветанов, като същевременно оглавява и предизборния щаб на ГЕРБ. Неуморен и амбициозен, Цветанов започва да гради малко по-малко местни организации из цялата страна, използвайки умело изключително високия рейтинг на своя ментор. Одобрението към новосъздадената формация е високо - социлозите й предвещават второ място на парламентарни избори, веднага след БСП. На 5 юли 2009 година обаче, работоспособността на Цветанов дава резултати - ГЕРБ печели изборите с почти 40% от гласовете.

Непобедимите

След успеха Цветанов първоначално оглавява парламентарната група на партията, а на 27 юли същата година става заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в първото правителство на Борисов. Безоблачните времена са в миналото и дясната ръка на Борисов става мишена на скандали, обвинения в корупция, осъдителни и след това оправдателни присъди. Въпреки това тандемът Борисов - Цветанов прави шеметна серия от 11 поредни победи на избори. Основният конкурент в лицето на БСП има възходи и падения, но така и не можа да вземе преднина. Обвиненията за фалшифициране на вота, контролирано гласуване и натиск  не спираха, за да стигнат своя връх с т.нар. "Афера Костинброд", когато партията беше обвинена, че готви мащабно фалшифициране на изборите. Последва поредната победа, въпреки че ГЕРБ отпадна от управлението, а премиер стана Пламен Орешарски с мандата на БСП.

Още по темата

Борисов и Цветанов дори имаха свой традиционен ритуал - всеки път, когато изборната машина на Цветанов спечели, Борисов му подаряваше по един скъп часовник. По ирония на съдбата през януари тази година, Цветанов каза пред медиите, че очаква да попълни своята колекция с още един брой часовник. Тогава той не предполагаше, че скандалът "Апартаментгейт" ще го лиши не само от часовник, но и от шефските постове в партията.

Единствената изборна загуба на ГЕРБ дойде през 2016 година, когато партията загуби битката за президент. Номинацията на Цецка Цачева не можа да генерира достатъчно подкрепа, а в стола на държавния глава седна номинираният от БСП шеф на ВВС Румен Радев.

Имотен магнат

Шест апартамента и два гаража в София, една къща с двор в провинцията, 9 дка гори и влогове за над 100 хил. лв. е съпружеската имуществена общност на семейството на Цветанов. Половината от имуществото си семейството е придобило в периода на зам-кметуване на Цветанов в Столична голяма община през 2008 г., според декларацията му пред Сметната палата от 2009 г. Същевременно Цветанов и съпругата му никога не са се занимавали с бизнес и нямат регистрирани на тяхно име търговски дружества. Скандалът е огромен, имиджовите щети за цялата партията са големи. Въпреки тежките доказателства, тогавашният шеф на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов, който по-късно стана депутат от ГЕРБ, обявява, че Цветанов е изряден.

Скандалът отшумява, но е подновен през тази година. Разкрития на "Свободна Европа" и гражданската организация "Антикорупционен фонд" показват, че шефът на ПГ на ГЕРБ си е купил ултралуксозен апартамент от строителната фирма "Артекс" на фрапиращо занижени цени. Цветанов не можа да овладее последствията, независимо от неговата реакция. Разкритията се разпростряха и обхванаха цяла плеяда политици от всички парламентарни групи. "Личният асансьор" в новия апартамент коства на Цветанов председателството на ПГ на ГЕРБ, по-късно подаде оставка и от парламента. Борисов му отне ръководството на предизборната кампания и на практика я проведе лично.

Животът на другите

През април 2013 година избухва скандал свързан с подслушвания по време на управлението на правителството на Борисов. Твърди се, че от септември 2009 г. до март 2013 година, нерегламентирано и незаконно са подслушвани бизнесмени, политици, магистрати и др. СРС са правени без решение на съответните органи на МВР и без съдебни разрешения. Главният прокурор Сотир Цацаров разпорежда проверка по случая. Тя открива в МВР тежки нарушения, позволяващи нерегламентирано подслушване. Като един от предполагаемите поръчители на подслушването е подозиран Цветанов. Впоследствие, по показания за подслушване на министри, направени от бивш министър от кабинета на Борисов, прокуратурата започва разследване на Цветанов. Безрезултатно.

На 24 юни 2013 г. е поискано от НС сваляне на депутатския имунитет на Цветанов по второ обвинение на прокуратурата по повод досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров, бивш директор на ГДБОП и личен приятел на Цветанов. В това производство са се събрали достатъчно данни за това, че като министър, Цветанов е отказал да изпълни исканията на прокуратурата за използване на СРС, които са били надлежно разрешени от председателя на Окръжен съд – Велико Търново. Следват още такива случаи и нови обввинения.

По едно от повдигнатите обвинения от прокуратурата Цветанов е оправдан на първа съдебна инстанция, а по друго – осъден ефективно на 4 години затвор, заради високата обществена опасност на престъпното му деяние, въпреки че Софийската градска прокуратура иска от съда да му наложи условно осъждане от 3 години затвор с 5 години изпитателен срок.

На 14 септември 2015 г. Цветанов е оправдан от Софийският апелативен съд за това, че като министър на вътрешните работи по време на предишното правителство на ГЕРБ шест пъти отказва да разреши искането на съда за използване на специални разузнавателни средства срещу бившия директор на РЗБОП – Велико Търново, Орлин Тодоров и още двама души. Под исканията Цветанов писал „НЕ!!!“.Четиригодишната му присъда е върната на ВКС с мотивите, че съдиите не са били безпристрастни.

Операции с нежни имена

"Основната концентрация на ежедневието ми е провеждането на специализирани полицейски акции", казва Цветанов по време на своя мандат като вътрешен министър. Той определено ги обича, обича и да им слага завладяващи имена - "Медузите", "Бебето от фризера", "Човека глас", "Октопод", "Килърите, "Наглите".

Голяма част от тези акции не завършват с осъдителни присъди, други падат на втора и трета инстация, по няколко от тях България е осъдена от Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

През 2019 година, в предаването "120 минути" по bTV, Цветанов коментира, че може би да са допуснати някои слабости при провеждането на тези акции, но е категоричен, че правоохранителната система тогава работила много ефективно.

Бъдещето

През годините Цветан Цветанов беше определян от много анализатори като естествен наследник на Борисов като лидер на ГЕРБ. Заговори се дори за втори властови център в партията, директно под контрола на Цветанов.

Коментаторите предполагаха, че Цветанов е добил увереност, че може да измести премиера от върха. След "Апартаментгейт" стана ясно, че Борисов продължава да държи здраво своята формация и препотвърди мнението, че той е големият мотор за изборните победи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase