Снимка: БТА

Военновъздушното училище в Долна Митрополия ще бъде възстановено и ще започне да функционира от 2020 г.

Парламентарната комисия по отбрана одобри единодушно да се открие "Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски". То ще бъде държавно висше военно училище, създадено на базата на сегашния факултет "Авиационен" на Националния военен университет "Васил Левски" – Велико Търново.

Още по темата
До решението се стигна след като преди седмици премиерът заръча до 6 май да бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Тогава министър-председателят изтъкна, че няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако пилотите не са подготвени за тях.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов посочи, че откриването на военновъздушно училище е значимо предвид процеса на усвояване на нови системи за командване и управление на самолети и вертолети.

Вицеадмирал Пламен Манушев пък посочи, че навремето военновъздушното училище не е трябвало да бъде закривано.

"Военновъздушното училище не трябваше да се закрива. Това е груба грешка, защото летецът трябва да израства при летци, морякът - при моряци. Летците трябва да са в авиационна среда, а не под началството на военния университет, където приоритетите са други", каза той.

Депутатът от ГЕРБ предупреди и че не трябва да се подхожда с толкова оптимизъм, тъй като ще трябва да се положи огромен труд, за да може висшето военновъздушно училище да се утвърди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase