АБВ и още 6 партии избраха името "Коалиция за България", с което ще се явят на евроизборите на 26 май. С това име БСП и други по-малки партии се явяваха на избори преди.

Още по темата

По думите на Румен Петков името "Коалиция за България" никога не е било на БСП.

"Коалиция за България" беше широк формат с четири формации, взаимно уважение между тях и осъзнатата необходимост от равнопоставено отношение, така че, която и да е от тези партии, да има претенции за собственост върху марката, е несериозно", заяви Румен Петков в "Денят ON AIR".

От БСП обвиниха АБВ, че използвайки това име, искат да объркат избирателите.

"Не бих подценил избирателя. Ние сме предложили да се формира широк ляв формат без никакви претенции, да формираме политически отговорен проект, който да убеди българския гражданин в перспектива", обясни Петков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му нежеланието на това ръководство на БСП да разговаря с партиите от левия спектър е достатъчна индикация за нежелание ГЕРБ да бъдат отстранени от властта.

"Коалиция за България" има много сериозен шанс и тревогата, която личи от поведението на други политически сили, е едно от нещата, които ни окуражават. Мисля, че хората, които се нуждаят от ефективна държавна политика в европейските институции, за да бъде защитен българският обществен и национален интерес, виждат в нея перспективен формат", коментира Петков относно шансовете на коалицията за евровота.

Румен Петков коментира и дипломатическото напрежение между Турция и България. Според него е обидно Турция да излиза с позицията, че се е получила грешка в превода. По думите му реакцията на нашите институции е унизителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase