Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 10 години срок ще има Главното мюфтийство, за да си плати дълговете към държавата, които са в размер на 8 милиона лева.

Още по темата
Докато не се издължи обаче, ще плаща и лихва. Това записаха депутатите в последните промени в Закона за вероизповеданията. Последната поправка стана факт по искане на довчерашния шеф на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Първоначално се предвиждаше пълна амнистия на задълженията на религиите, натрупани до края на миналата година, но след негативен обществен отзвук, управляващите предложиха отсрочването, вместо опрощаването.

Очаквано от Обединени патриоти възразиха остро срещу разсрочването на дълговете. Според Йордан Апостолов това е държавна помощ и ще е за сметка на всички данъкоплатци, а Християн Митев отсече, че се създава специален ред за конкретен случай и за едно вероизповедание в закон.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обясни, че забраната за държавна помощ е само в случай, че има риск да се повлияе на конкурентната среда, а тук не може да става въпрос за подобно нещо.

Депутатите записаха още в закона, че вероизповеданията ще получат като субсидия от държавата по 10 лева на всеки, който се е самоопределил, че принадлежи към конкретната религия.

Свещенослужителите ще получават заплати колкото учителите, а парите за това ще бъдат давани от държавата. От 1 януари тази година минимална заплата за учителите е 920 лв.

Единствено Главното мюфтийство от мюсюлманските вероизповедания ще получава субсидия от държавата. Така мюсюлманското сунитско вероизповедание няма да бъде бенефициент.

Депутатите не приеха предложенията на Обединен патриоти да се забрани финансирането от чужбина, както и да се декларират даренията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase