Снимка: Pixabay
fallback

Проверките на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и на Националната агенция за приходите (НАП) относно сделките с апартаменти от лица, заемащи висши държавни длъжности, са стъпка в правилната посока. Това заяви Миряна Илчева, експерт в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й смущаващото в случаите са не толкова фактите за евентуално ниски цени, а съмненията за нерегламентирани отношения между цели икономически връзки, като строителството и управляващите, с цел облагодетелстване.

Според госта обаче съществува риск Антикорупционната комисия да превиши правата си в някои отношения.

"Внесените в НС предложения за промени в Закона за противодействие на корупцията от депутатите Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид (ДПС) целят да дадат правомощия на КПКОНПИ да довежда принудително лица, които не са се явили след изпращане на призовка, и да задължава всяка институция да предоставя информация в случай на корупция... Това според мнозина е недопустимо смесване между едно административно производство, водено от Комисията, и типично наказателно-процесуални правомощия, присъщи на полицията"

Предложението общинските съветници да не подават декларации за имущество ни сблъсква с една некачествена законодателна дейност, подчерта Миряна Илчева.

"Най-големите предизвикателства от това естество са обществените поръчки и инфраструктурните проекти на общинско ниво. Институциите следва да прилагат правомощията си еднакво спрямо всички".

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Теко

преди 5 години

А кога ще им повдигнат обвинение за даване на подкуп в голям размер

23

Зная, че

преди 5 години

Одобряващите, продължение .На практика могат да ти отхвърлят проекта с неверни забележки и ако се обърнеш към ДНСК за справедливост, ще загубиш време, а обектът ти ще е на прицела на същата инстанция, от която се оплакваш. И контрола на строителството, и въвеждането в експлоатация излизат с одобрението им и могат да те разиграват и спъват и буквално да те удавят. Затова строителните фирми търсят протекции от силни на деня, да не мислите,че им се продава под пазарни цени?

22

Зная, че

преди 5 години

Най-големият рекет е от страна на подобряващите проектите- главните архитекти по общините. Тяхното мото е: нито един проект да не излезе одобрен без да им е "изкихал" било пари, било евтин имот. И рекетът е толкова могъщ, че мой познат със строителна фирма ми каза, че за един блок в Хиподрума няма нито една продажба на пазарна цена- всичко е бил принуден да продава на този и онзи на преференциални, ниски цени, за да не му пречат.Не казвам на данъчни, но на много по- ниски от пазарните.

fallback