Общ преглед
Миграционният натиск към страната е далеч по-нисък в сравнение с нивата от 2014 и 2015 г. , но в края на миналата година са засечени повече опити на нелегално преминаващи през границата ни с Гърция, отчете МВР шефът Младен Маринов.
Още по темата
Според него явно оградата на браздата с Турция дава резултат.

"Не така обаче стои въпросът със ситуацията в Гърция. Там е доста по-сложна, с доста повече мигранти. По нашата граница с Гърция няма как да бъде изградено възпрепятстващо съоръжение и това налага технически средства за наблюдение, за да можем да гарантираме сигурността. Там отчитаме повече опити за нелегално преминаване", коментира той.

Маринов отчете, че заплахата ясно е по сухоземната ни граница, защото по вода е спокойно.

Министърът потвърди, че площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново се изграждат за евентуална мигрантска криза, но призова да не се създава паника.

"България е важна граница на ЕС и ЕК отпусна 160 млн. евро, които са за тази цел. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисни центрове. Става въпрос за кризисни центрове и готовност за взаимодействие при кризи с миграционен натиск. Това, че ние сме овладели натиска по българо-турска граница и по зелената граница с Гърция, не означава, че в световен мащаб тази заплаха е отпаднала", настоя той.
 
Маринов обясни още, че една от основните теми, които се обсъждат на Съвета по вътрешни работи и правосъдие е разселването на мигрантите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар