Снимка: Булфото

Няма да се строят бежански лагери на територията на Любимец, Малко Търново и Елхово, няма и подготовка за заселване на територията на тези населени места с бежанци. Това увери заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на брифинг в МВР.

Още по темата
Повод за думите му стана изказване на водачът на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева, че социалистите са против обявената поръчка за изграждането на бежански центрове. Самата Йончева попита управляващите дали се крие информация от българската общественост за връщането на мигранти към България от Западна Европа, предимно от Германия.

В отговор Красимир Ципов се обърна към гражданите на трите населени места: "На територията на вашите населени места няма да се строят бежански лагери. Това трябва да стане ясно на всички вас, трябва да сте спокойни. Това, което предстои да направи МВР, е да проведе процедура за подготовка на площадки за временни кризисни центрове.

Тези центрове са предвидени в един план за действие за справяне със засиления миграционен натиск на българо-турската граница", посочи още Ципов и подчерта, че центровете са от затворен тип.

Заместник-министърът на вътрешните работи нарече "откровени лъжи" изказването на БСП. Той уточни, че има голяма разлика между бежански център и временен кризисен център.

Ципов посочи, че миграционният натиск към страната ни в момента е нулев. "След като един незаконно преминал държавната граница мигрант бъде задържан, ще бъде отведен в тези кризисни центрове от затворен тип. Там да му бъде извършена регистрация и ако не разполага с документи за самоличност, ще бъдат направени интервюта от органите на "Гранична полиция" и Държавна агенция "Национална сигурност", посочи Ципов, цитиран от "Фокус".

"Как България може да си позволи да не е готова за справяне с евентуален миграционен натиск", попита още зам.-министърът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase