Снимка: Булфото

Българските власти са пасивни пред руската хибридна агресия срещу нашето общество и държава и се опитват да не заемат позиция в конфликта, който Кремъл е започнал с НАТО, смята бившият премиер Иван Костов.

Още по темата
"Кремъл води дифузна война с психологически, политически и кибератаки, създаване на несигурност и други", каза Иван Костов по  време на конференция "Членството в НАТО - ключ към ЕС", организирана от Атлантическия съвет в България (АСБ), с която се отбелязва 70 години от основаването на НАТО и 15 години от присъединяването на България.

Според него хибридната заплаха налага зависимост на партийни и държавни институции като българската прокуратура, разследващи органи или органи за борба срещу корупцията.

Освен това той обвини, че е разрушен екипът в ДАНС за противодействие на руските служби и защитата против руската хибридна заплаха сега е непрофесионална.

Костов смята, че са нанесени тежки поражения на българската енергетика.

"Трябва да се прекъсне незаконното финансиране, но и руските проекти на наша територия",  настоя той.

Според него българската несигурност сега е по-голяма отпреди 15 години.

Причините са и българската политика, но и в политиката на НАТО, коментира той.

Когато България ставаше член на алианса, предупредих, че това членство не може да ни помогне да наложим върховенство на закона, да се справим с корупцията и организираната престъпност, тези вътрешни дефицити на сигурност продължават да ни държат далеч от западните демократични стандарти, коментира той, цитиран от БТА.

Външната несигурност сега е много по-голяма, причините са анексията на Крим, последвалата руска хибридна война срещу Украйна и наложените в отговор санкции, посочи Костов. Кремъл започна и ескалира конфликт с всяка от страните членки на НАТО, каза той.

Според него Кремъл води дифузна война с психологически, икономически, политически и кибернетични атаки, преследва объркване, създаване на несигурност сред хората, крайната цел е противопоставяне и разцепление в ЕС и НАТО.

Първоначално нямаш единна реакция на алианса, едва след почти три години страните членки определиха действията срещу себе си като хибридна заплаха, каза Костов.

Коментари Напиши коментар

461

Аугусто Пиночет

преди 3 седмици

Само минавам да кажа на всички предатели русофили и путинисти ЧЕМОДАН,ВОКЗАЛ,РОССИЯ!

460

Анонимен

преди 3 седмици

Коя е русофилската партия , която
ще поиска в европарламента сваляне
на санкциите срещу Русия за да
гласувам за нея ?

459

Анонимен

преди 3 седмици

Тази куха глава на снимката не
разбира нито от икономика нито
от политика . Въпросът е защо го
публикуват ?