Снимка: Reuters

Русия празнува днес петата годишнина от анексията на Кримския полуостров, осъдена от Киев и от международната общност, но приветствана от повечето руснаци, съобщи Франс прес.

Президентът Владимир Путин ще пристигне днес в Крим, за да участва в тържествата, в церемония по въвеждането в експлоатация на електроцентрала на полуострова и да се срещне с представители на гражданското общество.

"Това е много важна дата за всички руснаци", подчерта прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Столицата Москва ще е домакин на фестивала "Кримска пролет", на който ще има кулинарни ателиета, посветени на традиционни кримски ястия, джаз фестивал в парк близо до Кремъл, фотоизложби и спектакли в центъра.

На 18 март 2014 г. Путин и кримските ръководители подписаха договора за "присъединяване" на този украински полуостров към Русия. Това стана два дена след референдум, който не бе признат от международната общност, припомня БТА.

Порицано като "анексия" от Киев и Запада, това решение коства на Русия серия от тежки европейски и американски санкции, които удариха тежко руската икономика.

 

Коментари Напиши коментар

213

Анонимен

преди 1 година

"Крим"ще потопи Русия.Бавно,но сигурно санкциите ще се увеличават и Русия ще удари дъното.Сега борбата за газта е доста остра,но ще дойде ден,когато Русия ще я загуби.

212

раша наша

преди 1 година

международната общност да ядат ...............та на руснаците с техните капризи и санкции

211

Х

преди 1 година

Пир по време на чумa.