Снимка: Булфото
fallback

Българските власти са пасивни пред руската хибридна агресия срещу нашето общество и държава и се опитват да не заемат позиция в конфликта, който Кремъл е започнал с НАТО, смята бившият премиер Иван Костов.

Oще по темата
"Кремъл води дифузна война с психологически, политически и кибератаки, създаване на несигурност и други", каза Иван Костов по  време на конференция "Членството в НАТО - ключ към ЕС", организирана от Атлантическия съвет в България (АСБ), с която се отбелязва 70 години от основаването на НАТО и 15 години от присъединяването на България.

Според него хибридната заплаха налага зависимост на партийни и държавни институции като българската прокуратура, разследващи органи или органи за борба срещу корупцията.

Освен това той обвини, че е разрушен екипът в ДАНС за противодействие на руските служби и защитата против руската хибридна заплаха сега е непрофесионална.

Костов смята, че са нанесени тежки поражения на българската енергетика.

"Трябва да се прекъсне незаконното финансиране, но и руските проекти на наша територия",  настоя той.

Според него българската несигурност сега е по-голяма отпреди 15 години.

Причините са и българската политика, но и в политиката на НАТО, коментира той.

Когато България ставаше член на алианса, предупредих, че това членство не може да ни помогне да наложим върховенство на закона, да се справим с корупцията и организираната престъпност, тези вътрешни дефицити на сигурност продължават да ни държат далеч от западните демократични стандарти, коментира той, цитиран от БТА.

Външната несигурност сега е много по-голяма, причините са анексията на Крим, последвалата руска хибридна война срещу Украйна и наложените в отговор санкции, посочи Костов. Кремъл започна и ескалира конфликт с всяка от страните членки на НАТО, каза той.

Според него Кремъл води дифузна война с психологически, икономически, политически и кибернетични атаки, преследва объркване, създаване на несигурност сред хората, крайната цел е противопоставяне и разцепление в ЕС и НАТО.

Първоначално нямаш единна реакция на алианса, едва след почти три години страните членки определиха действията срещу себе си като хибридна заплаха, каза Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

426

Анонимен

преди 4 години

Русофилството е най-голямата заплаха за сигурноста и суверенитета на България !

425

Анонимен

преди 4 години

Освен Комунизъм, друг Фашизъм в България не е имало, а фашистите са русофилите-комунисти !

424

Анонимен

преди 4 години

Колко са загубите за националното стопанство от подаряването на "Син поток" на Турция? Нека смята лаборантът. Колко са загубите от спирането под западен натиск на "Южен поток"? Нека смята и да даде сметка политикономистът. Колко са загубите от спирането на петролопровода "Бургас-Александрополис"?100 милиона долара годишно само от него.Колко плащат за фалшиви новини за "хибридна война", "дифузна война" и подобни измислици, на добре платени лобисти на западни фондации?

fallback