Снимка: БТА
fallback

Изборът на ръководство на състава на новата Централна избирателна комисия /ЦИК/ стана повод за размяна на остри реплики между управляващите и единствения червен депутат в пленарната зала Драгомир Стойнев.

Цветан Цветанов обвини социалистите, че не идват в парламента и създават внушения за фалшифициране на изборите. Драгомир Стойнев пък припомни, че мнозинството в началото не е искало да се сменя ЦИК, а после рязко е сменило позицията си. А Валентин Касабов коментира, че БСП правят моноспектакъл.

Именно поправките в Изборния кодекс и настояването за смяна на състава на ЦИК от страна на червените стана повод БСП да напусне парламента. И въпреки че управляващите се съгласиха да започнат процедура по избор на новата комисия, соцдепутатите продължиха бойкота. Днес Стойнев беше сам в залата, само за да представи кандидатурата на социалистите за зам.-шеф на ЦИК - Силва Дюкенджиева.

Oще по темата

По време на дебатите шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще подкрепят кандидатурата на БСП, но подчерта, че това не трябвало да се смята за сделка между ГЕРБ и БСП. Той не пропусна да обвини опозицията и че именно те фалшифицират избори и даде пример с техния вътрешно партиен вот.

"Ще подкрепим предложението на БСП за заместник-председател на ЦИК, но не го приемайте като задкулисие между партиите ни - знаем кой прави сделките. Моля ви недейте да ни занимавате на предстоящите избори с вашите вътрешнополитически противоречия и проблеми, които имате. Недейте с опитите да фалшифицирате вашите избори, да ги правите национална политика и да я превръщате в опорна точка на предстоящите избори", отсече Цветанов.

Драгомир Стойнев пък му припомни, че управляващите не са искали смяната на ЦИК и изведнъж са променили мнението си. Той обвини мнозинството и че не могат да запълнят дневния ред на парламента и нямат достатъчно законопроекти.

"Докато се водят такива дебати, БСП наистина няма място в залата. Ще присъстваме в залата след провеждане на избори и когато бъдат избрани хора, които не възпроизвеждат хаос, а мислят за просперитета на държавата", каза той.

По думите му всички се занимавали с БСП и това било нормално, тъй като тя щяла да спечели следващите избори. Това, което виждам, е обладаването на Цветан Цветанов от българските социалисти, каза той.

Валентин Касабов пък нападна червения депутат, че социалистите не ходят на работа, а получават пари. Как ще ги обясните тези неща на гладните пенсионери, за които се биете, запита депутатът от НФСБ.

В крайна сметка след бурните дебати по предложение на ГЕРБ съдия Стефка Стоева бе избрана за председател на ЦИК. От 2004 г. до 2009 г. тя е заместник-председател на Върховния административен съд, а след това е избрана за съдия в Конституционния съд. Стефка Стоева е сред най-уважаваните български юрюсти с над 40-годишен профсионелен опит, мотивират се управляващите.

За нейни заместници бяха избрани Силва Дюкенджиева по предложение на БСП, Таня Йосифова - кандидатура на "Обединени патриоти" и Кристина Стефанова - номинация на "Воля".

За секретар на ЦИК бе избрана Севинч Солакова, която и досега заемаше тази длъжност.

Новата ЦИК ще има общо 20 членове. ГЕРБ има 7 членове в новата комисия, БСП - 6, по двама - "Обединени патриоти" и ДПС, а по 1 член ще имат "Воля", "Реформаторския блок" и бившата коалиция около евродепутата Николай Бареков.

От предложенията, които бяха направени, става ясно, че ГЕРБ подменя половината си членове, а БСП остава само един от досегашните си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

сова

преди 5 години

До Анонимен 3Затова се мобилизирайте другия път и осигурете на ГЕРБ абсолютно мнозинство, за да не се налага да зависят от опозицията за кворума - останалите неща те си ги могат сами, никой не им трябва

16

сова

преди 5 години

До МНОГО ИНТЕРЕСНОкакто стана ясно, апартаментите са продадени същия ден на активист от ГЕРБ

15

Ха-ха

преди 5 години

От БСП-то пратили само един на заседанието, и той на всичкото отгоре заеква

fallback