Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няколко са положителните новини, последвали посещението на Дмитрий Медведев у нас – спогодбата за туризма и осъвременяването на социалното законодателство. Но по големите теми като атомната централа и продължението на Турски поток нямаше подписани документи. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Гърдев, дипломат и международен анализатор.

Русия е държава, която на ниво министър председател и президент не прави посещения без реални договори, каза той в предаването Клуб Investor.

Още по темата

Според него съставът на руската делегация е подбран с очаквания за по-сериозни междуправителствени разговори. Но истинският повод за посещението според анализатора не е реализиран, ако се съди по изявленията след визитата.

"Проектът Турски поток ще бъде продължен само при твърди позиции и гаранции от Еврокомисията. Изненадваща в случая е позицията на директора на "Газпром",  който заяви, че Русия няма интерес към газовия хъб "Балкан", това не е неин проект“, посочи Гърдев.

„Това е разбираемо за тяхната енергийна политика, когато смесите руската газ в този хъб, където се предполага наличието на още два източника, цената се формира при други условия. „Газпром“ не може в този случай да контролира цената, компанията държи нейният продукт да минава през нейни тръбопроводи, тя да формира цената на изхода. А изходът е Европа, европейските потребители", поясни Гърдев.

Според него в срещите между правителствените екипи на двете страни се е получил сблъсък на две различни философии.
 

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 4 месеца

Вижте му провисналите от водката клепачи и подутия от шмъркане на марихуана нос - ще ти ли е зле ако седнеш един следобед на чашка с такъв? Единственото неприятно е, че докато ти изпиеш 100 грама, той ще ти изшмърка останалата ракия а докато се молиш на съседите за още, ще си намериш къщата без телевизор и климатик.

88

Анонимен

преди 4 месеца

БОЙКО СИ НАПРАВИ ПЪЛНА ГАВРА С МЕДВЕДЕВ И НЕ ЗНАМ,ЗАЩО СИ ВЯРВА МЕДВЕДЕВ,ЧЕ ЩЕ МУ СЕ ПРИЛОЖАТ ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ,НАПЪЛНО БЕЗСМИЛЕНО ПОСЕЩЕНИЕ!

87

Анонимен

преди 4 месеца

Всъщност това е един хубав ден за България. Стига сме снабдявали Русия с долари.
Газ ще вземем от други страни и народи и те да вземат парите.
Явно Русия вече няма да може да цоца от България.