Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Приключи официалното посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в България. Все по-малка е вероятността да има нов транзитен газопровод от турската до сръбската граница. "Газпром" се отказа от участие в газов хъб "Балкан".

Още по темата
"Знаците на визитата бяха няколко. Путин беше в Сърбия, но не дойде в България. Това означава нещо на дипломатически език. Това не е драма, тъй като е достатъчно значимо посещението на руския премиер. Политиците ни трябва да разчетат тези ходове. Важно е какво се каза. Обсъди се енергетиката, но не и политиката. Разговорът беше изцяло на икономическа тематика. Има немалко политически въпроси, които трябва да обсъдим с Русия. Нищо ново не се каза, нищо конкретно – само приказки", отбеляза лидерът на партия "Народен съюз" Румен Йончев в "Денят ON AIR".

Според гостa Русия хитро конструира ЕС като трета страна в темата за газовия хъб "Балкан".

"Не може да питаме Брюксел дали можем да строим или не. Държавниците ни трябваше да водят разговорите с Русия като представител на ЕС. България не бива да търси одобрението на всички, трябва да бъде активна членка на ЕС. Имаме разминаваме в геополитическия диалог. Дипломацията ни допусна грешка", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на туризма Йончев отбеляза, че Борисов и Медведев малко могат да направят, за да подобрят ситуацията.

"Туризмът е изключително частен бизнес, който държавите трудно могат да направляват", посочи още той.

С Русия не можем да правим само бизнес без политика, изтъкна лидерът на "Народен съюз" за финал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase