Снимка: архив Investor Media Group
fallback

След разговори ГЕРБ и "Обединени патриоти" решиха да отхвърлят ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс. Управлящите се договориха веднага след това обаче да бъдат направени нови поправки в Изборния кодекс, с които на практика да бъде върнато старото положение с преференциите.

Такова е било и условието на ВМРО, за да подкрепи отхвърлянето на президентското вето. От НФСБ, които са против сегашния вид на преференциите, пък настояха, че запазват правото си да внасят между първо и второ четене предложения за промени в тази връзка.

Oще по темата

Именно орязването на преференциите, поискано от ДПС, предизвика общественото недоволство и доведе до връщането за повторно разглеждане на закона. Управляващите обаче не можели да подкрепят ветото на Радев, тъй като по-голямата част от мотивите му, които касаят други текстове, не отговаряли на истината.

"От вчерашните разговори стигаме до единно становище, което ще защитаваме - да бъде отхвърлено ветото на президента, защото твърденията, че няма да има съдебен контрол в изборния процес не отговаря на истината", заяви Цветан Цветанов и добави, че не иска да се правят внушения, че се ограничават изборните права на гражданите.

Той уточни и че след отхвърлянето на ветото ще бъде върнат старият праг на преференциите и така гражданите ще могат да пренареждат листите, както и досега. Цветанов даде пример и че в 10 държави от ЕС няма никакви преференции.

"Не можем да подкрепим ветото точно поради факта, че в 3/4 от него се прокрадват и се налагат тези, които нямат общо с истината. Но е гарантирано връщането на преференциите и промяна на закона", каза и Искрен Веселинов от ВМРО.

Христиан Митев от НФСБ пък обясни, че запазват правото си да внасят промени във връзка с преференциите, тъй като с тях вотът се изкривявал. Какви точно поправки ще предлагат обаче щяло да стане ясно при разглеждането на закона.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров уточни, че отхвърлянето на ветото не е конфронтация с президента и предположи, че той по-скоро е бил подведен от юридическия си екип.

Цветан Цветанов разкритикува и левицата за отсъствието й от парламента и призова червените да се върнат на депутатските банки.

"Има различни мнения и в европарламента, но не съм видял евросоциалист да е излязъл от него. Политика на инат не е нормална и не трябва да се прави. Егоистично погледнато, за нас този комфорт е много по-продуктивен и довереието в Народното събрание ще се вдигне. Ние обаче сме сериозни народни представители и за нас е важно опозицята да бъде тук и да защитава законопоректите си в едни дебат на ниво и без конфронтации", заключи вторият в ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Един от Банкя

преди 5 години

Едно време - "Кворумът в парламента е задължение на управляващата партия. Аз върнах мандата, защото нямах кворум. Откъде ще правя на Станишев и Местан кворумаили "Когато нямаш мнозинство и парламентът не може да работи, да бъдат любезни и да отидем на предсрочни избори", призова Цачева.ама сега - "Цветан Цветанов разкритикува и левицата за отсъствието й от парламента и призова червените да се върнат на депутатските банки."Е как така?

60

Ха-ха

преди 5 години

Червените *** са се мобилизирали. Днес няма нищо за Корнела и цвъкат в тази тема.

59

Анонимен

преди 5 години

Дори да гласуват същото което иска с ветото президента, първо отхвърлят ветото, после го гласуват.

fallback