Снимка: МС

Срокът за прилагане на наредбата за касовите апарати ще бъде променен за част от търговците - до септември.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с представители на бизнеса при премиера Бойко Борисов.

От гратисния период ще се възползват тези фирми, които имат системи за управление на продажбите.

Още по темата
Горанов каза още, че реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени. "Голяма част от оборотите се крият и това е целта на изменението на Наредба 18", посочи той.

Всеки фискален бон се предава в реално време към сървърите на НАП и съдържа данни в специален QR код. Срокът за смяна на софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и касовите апарати за регистрираните по ДДС търговци изтичаше на 31 март. За фирмите без ДДС регистрация той е до края на юни 2019 година и остава.

Финансовият министър даде пример как петзвезден комплекс във Велинград отчита 500 лв. приход месечно, а възнаграждението на един готвач надвишава два-три пъти средната работна заплата.

"Това, което искам да уверя стопанските субекти, е, че новата логика, заложена в наредбата, няма да бъде преразгледана и те трябва да продължат съвместно с нас с усилията и да си плащат данъците", отбеляза Горанов.

По думите му в следващите 7 месеца ще се търсят оптимални решения за проблемите, които среща бизнесъ с прилагането на наредбата.

Той настоя, че партньорството между държавата и фирмите за изсветляване на процесите и стопанския оборот не трябва да остава на заден план.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase