Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като депутатите от БСП бойкотираха парламента и през миналата седмица нито един от тях не влезе в пленарната зала, от мнозинството обявиха, че ще променят правилника за работата на Народното събрание, така че отсъстващите да не получат заплата.

Още по темата
Съгласно действия народните избраници си взимат по 1/3 от възнагражденията, дори и да не ходят на работа. Това по груби сметки прави над 1000 лева на месец, което според мнозинството не е справедливо.

За да се сложи край на тази практика от НФСБ внесоха в деловодството на Народното събрание промени в Правилника, съобщиха от пресцентъра на партията.

Те искат при неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания за съответния месец на народния представител да не получава никаква заплата, а и да остане без парите, които му се полагат за гориво, за представителни разходи.

Според депутатите от НФСБ този начин на определяне на възнаграждението е по-справедлив, като законотворецът ще получава заплата само ако участва в пленарни заседания или при отсъствие по уважителни причини.

Освен това, обосновано е при отсъствие на три поредни или от общо пет заседания през месеца да не се поемат допълнителните разходи на народните представители.

От НФСБ предлагат също така, ако народен представител участва в по-малко от половината гласувания в едно пленарно заседание – да му се удържа половината от надницата.

Депутатите на Валери Симеонов настояват още да се създаде нов текст в Правилника, в която да се регламентира максималния брой процедури по начина на водене по точка от дневния ред за работа на НС, на които една парламентарна група има право.

"За съжаление, през последните години, а особено – през последните месеци от работата на Народното събрание, се наблюдава груба злоупотреба с тази процедура. Тя се използва за политически декларации, лични обяснения междуличностни нападки, но не и за да бъдат посочвани нарушения при воденето на заседанието. Считаме, че с предложеното ограничение ще се дисциплинират както отделните народни представители, така и парламентарните групи да не злоупотребяват с тази процедура и по този начин да не се отнема парламентарно време за дебати по същество", заявяват в мотивите си вносителите от НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase