Снимка: БТА
fallback

Ще има нова Централна избирателна комисия, като ПГ на ГЕРБ ще входира законопроект за изменение на Изборния кодекс, където преференциите се връщат в същия диапазон, в който бяха в предишния Изборен кодекс. Това заяви в Петрич председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Oще по темата
Тя потвърди, че в рамките на тази седмица ще се проведе и заседание на Правната комисия, която ще излезе с правила и начин за избиране на ЦИК.

"В рамките на днешния ден това, което премиерът заяви на пресконференция ще бъде изпълнено. Няма да чакаме президентско вето. Вече подписах мотивите, заедно с колеги от парламентарната група на ГЕРБ", посочи Караянчева.

По думите й БСП търсят във всеки един момент скандали, за да могат да напускат Народното събрание и да извиват ръце.

Караянчева посочи, че разбира притесненията на колегите й от ПГ на ГЕРБ, които не подкрепиха смяната на настоящата ЦИК, защото два месеца преди изборите е рисковано.

"Нямаме притеснения да правим избори и със стара, и с нова ЦИК. Настоящата ЦИК беше формирана през 2014 г. от нашите опоненти и ние на няколко поредни избора победихме. На президентските избори победи господин Радев, но ние нито за момент не сме казали, че тя е манипулирала изборите. Поздравихме го за победата и така се прави в цивилизованите страни. А когато на БСП им замирише на загуба, те търсят начин да я оправдаят, като казват, че изборите ще бъдат манипулирани", подчерта Караянчева.

В Петрич тя взе участие във възпоменателната церемония по повод 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски и произнесе слово по повод годишнината.

"В националната ни памет няма друга личност толкова нравствено чиста, безкористна, принесла себе си в жертва на бъднините народни", заяви председателят на Народното събрание.
 
В словото си пред присъстващите, Цвета Караянчева отбеляза, че за българите Левски е мерило за нравственост, национална съвест и човешко достойнство. Дирята, която той оставя е незаличима, а неговата гибел вече близо век и половина ни разтърсва и ни напомня, че с нея са откупени нашите грехове, и свободата – нашата и тази на потомството ни, заяви председателят на Народното събрание.
 
В историческото ни битие няма друга подобна саможертва – истинска, неподражаема и осъзната, подчерта Цвета Караянчева. Тя припомни думите на Апостола на свободата: "С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

верно ли

преди 5 години

Тая верно ли така е казала, каквото заяви премиера ще бъде изпълнено?!?!Хора, за пореден път се убеждавам, че тази политическа система е сбъркана. Нали УЖ сме парламентарна република, а председателят на НС изпълнява това, което заяви премиера?!?!Оня ден Борисов вика, че няма да се бърка в работата на НС, но като видяха, че сгазиха лука, включиха на задна.И как да искаме от депутатите да гласуват по съвест (ако имат), когато реално изпълняват волята на този, които ги е сложил в листите?

28

Анонимен

преди 5 години

Карабас Барабас командва куклите в "Кукления театър".

27

Анонимен

преди 5 години

Интервю с Томислов Дончев.Било грешка!Грешката се открива, когато се дава възможност да се изслушваме взаимно."В спора се ражда истината".ГЕРБ се държа цинично с предварителните решения и натиск, безапелационно и да се твърди, че товае "грешка", е най-малко лъжа!Не всеки се поддава на лъжи и илюзии, за такива е и законът за цензурата.Всичко е за тези, които са вторачени само в хляба си.Дончев си позволи да раздава морал, нещо, което те практикуват, но другите нямат право.

fallback