Снимка: МВнР

Договорът за добросъседство и приятелство с Македония е бил изпратен в президенството, въпреки че правителството не е било длъжно да го прави. Така външният министър Екатерина Захариева отговори на критиките на държавния глава Румен Радев, че кабинетът не го търси за важни въпроси като договора с Македония, а за "преписаната позиция" на правителството за Венецуела.

Още по темата
Захариева настоя и че не може да приеме упреците, че правителството е преписало позицията, тъй като България е участвала във всички съвети, на които е обсъждана темата с Венецуела.

"Може би нелошите съветници на президента по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в ЕС. Всяка държава има възможност да изрази мнение. Така, че не приемам думата преписана, участвали сме на всички нива в Брюксел чрез нашите представители и на всичките съвети, на които сме обсъждали Венецуела", отсече външният министър.

"За договора с Македония, може би, президентът е забравил, че той беше изпратен писмено в президентството преди Министерски съвет. Въпреки че по Конституция ние не сме длъжни, защото правителството предлага, а парламентът ратифицира този договор", продължи тя.

Захариева посочи и че е добре всички да говорят в един глас, когато става дума за външна политика, и затова продължава да се търси координация с президента.

"Считам, че усилията за координация трябва да продължат. Но ако той не желае, може да ги спрем", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase