Снимкa: Reuters, архив

Борбата за власт във Венецуела между президента Николас Мадуро и лидера на опозицията Хуан Гуайдо скара президента Румен Радев и премиера Борисов.

Още в понеделник Радев зае позиция, че не бива да се намесваме. Правителството от своя страна отвърна като подкрепи повечето държави от ЕС, които признаха Гуайдо за временен президент.

Още по темата

"През месец май 2018 г., спечелените от Мадуро президентски избори, бяха признати за нелегитимни както от България, така и от всички останали страни членки на Европейския съюз. Настояваше се за провеждането на ново гласуване. Позицията на страната ни оттогава до днес не се е променила. Но е интересно къде бяха БСП и президента Радев по онова време", отсече пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

Toй обясни, че страната ни иска да има обща позиция на Европейския съюз и страните от Латинска Америка, която да бъде гарант за провеждането на честни и демократични избори във Венецуела.

"В момента текат преговори за постигане на такава позиция. Става въпрос за принципи и ценности. Трябва да решим в какъв свят предпочитаме да живеем", допълни още Гаджев.

Русия към момента е единствената държава, която открито подкрепя режима на венецуелския президент.

Припомняме, че вчера премиерът Борисов свика Съвета по сигурност към Министерския съвет, който прие позиция, че България застава на страната на опозицията, водена от Хуан Гуайдо, както вече направиха останалите европейски държави.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase