Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството за политиката му по отношение на армията.

Той определи като несполучлива шега думи на премиера Бойко Борисов, че за нуждите на ВВС са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералите да избягат при евентуална война.

"Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли", заяви държавният глава пред журналисти.

Според Радев, ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците. "Дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, седналите министри гласуваха парите им", заяви държавният глава, цитиран от "Фокус".

"Надявам се премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети", коментира Румен Радев.

Президентът каза, че няма с кого да обсъжда ситуацията във Венецуела, защото "българското правителство няма собствена позиция".

"За пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета за сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми, касаещи националната сигурност, а не в решаването на международни въпроси", заяви Радев и настоя, че ненамесата е основен принцип, иначе има риск да ескалира напрежението, включително в международен план.

Според него много лесно българите могат да направят аналогия със ситуацията там и "нашата мигрантска криза".

Странно по думите му е това, че МВнР го търси за съгласуване на една "преписана позиция"  а не по важни въпроси, които касаят нашите национални интереси, като договора за добросъседство с Македония например или протокола за присъединяване на Македония в НАТО.

Според Радев има пълна неяснота по отношение на финансирането на другите два проекта за модернизация на армията след "финансовото приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя".

По думите му предизвикателствата остават модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности, а това са сложни процеси, искат много тясна координация между военната експертиза и политиците.

"Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси", посочи той.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили се запозна с годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в армията, в рамките на конференцията на началника на отбраната в София.

Той благодарил на ръководството на Министерството на отбраната и на командния състав за това, че въпреки многобройните предизвикателства през годината, има успехи в три важни направления -  пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта личен състав, множество проведени успешно учения, отделени немалко средства за поддържане на техниката и въоръжението.

Според него на вниманието остава рискът за летателния състав заради намаления нальот.

Очаквам новият, макар и закъснял стратегически преглед на отбраната, да даде по голяма яснота относно процесите на планиране, за нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателствата, задачите, ресурсите и хората, каза Радев.

Като важен акцент президентът открои воденето на съвременна пълноценна бойна подготовка, както и останалите т.нар. малки като финансови средства, но, по думите му, огромни като значение модернизационни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase