Снимка: Булфото, архив
fallback

От "Воля" настояват всички изборни секции да бъдат оборудвани с камери, които да заработят в края на изборния ден и да записват, докато не бъдат преброени всички бюлетините и не бъдат отчетени недействителните гласове.

Oще по темата

Депутатите на Веселин Марешки са внесли тази поправка между първо и второ четете в Изборния кодекс.

Камерите трябва да снимат и изготвянето на протоколите от Секционните избирателни комисии, опаковането на изборните книжа и материали.

Според депутатите от "Воля" така ще се върне доверието на гласоподавателите в начина на провеждането на изборите, защото ще имат възможност да наблюдават работата на секционните комисии.

От ГЕРБ пък предлагат забраната за оповестяване на резултати от социологически проучвания в деня за размисъл и в изборния ден да отпадне.

В мотивите си депутатите от управляващата партия посочват, че има много сигнали до ЦИК, че забраната се нарушава "под формата на алегорични образи на предмети, животни, населени места и други".

Забраната електронни медии да нямат право да публикуват социологически данни в реално време пораждала и неравнопоставеност между тях и социалните мрежи, които публикуват данните.

От БСП пък искат да се задължи ЦИК да създаде и поддържа публичен регистър на избирателите с възможност за справка по ЕГН. Предвидено е това да стане на базата на списъците с гласувалите на последните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март 2017 г. и сверяването им с данните в регистъра на населението.

Срокът според предложението е 31 март 2019, тоест преди евровота на 26 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

СИК е

преди 5 години

Престъпна група занимаваща се с трафик на наркотици,измами,изнудване,рекет кражби на коли,проституция.Основателите и са Маргините,Пашата,Стоил Славов,Маджо,бай Миле и др.Боби е несправедливо набеден като основател,той само е пазел колите.Но за ген.Гоцев е сигурно.

10

Анонимен

преди 5 години

Ха-ха, от "Воля" са много наивни. Той Цецо направо ги печата бюлетините с всичките резултати наготово.

9

Анонимен

преди 5 години

Ще направя някоя простотия и ще ме заснемат и след това ще стана известен.

fallback