pixabay

Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обясни, че от ГЕРБ не са бойкотирали срещата при президента Румен Радев за прозрачността в изборния процес и че не присъстват заради служебни ангажименти. Той обаче подчерта, че мястото за обсъждането на темата е в Народното събрание и затова миналата седмица дебатите за промените в Изборния кодекс са били в правната комисия, а вчера - и в пленарната зала.

Вчера парламентът прие промени, с които се въвежда видеонаблюдение във всяка избирателна секция. Днес пък по време на дискусията Румен Радев се обяви за това камери да следят преброяването на бюлетините, както и те да записват освен картина, и звук.

Според Данаил Кирилов идеята може да има положителен ефект, но е важно да се проведе дебат по темата. Той уточни и че тази идея за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините вече е била лансирана от ДПС по време на дискусиите в правната комисия. Кирилов уточни и че ако предложението намери подкрепа и мнозинството ще обмисли въпроса.

"Ако предложението получи подкрепа от повече от една парламентарна група, и ние ще обмислим да го подкрепим. Щом избирателите искат да знаят, нека се даде възможност", каза той.

Кирилов обаче настоя, че трябва да се проведе дебат, да се чуят мненията и "за" и "против", преди да се направят промените.

"Ако са толкова крайни мненията, бих предпочел да не се прави този експеримент. В крайна сметка, като правим експерименти в изборите, нека да са обосновани", коментира шефът на правната комисия.

Попитан колко ще струва въвеждането на камери в избирателните секции, Кирилов посочи, че и сега има видеонаблюдение в класните стаи, където се гласува, и в малко секции ще се наложи поставянето им. Той обаче се усъмни дали ще осигурят необходимото качество на картината.

"Това са камери с ниска резолюция, не могат да послужат за специфична идентификация според мен както на лицата, така и на конкретни бюлетини", заключи Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase