Снимка: pixabay
fallback

"Въпросът не е коя държава да изберем. Въпросът е какви задачи имаме да решаваме, какви ще бъдат операциите, с кой ще изпълняваме тези задача, кой ще готви нашите пилоти, за да бъде боеспособна авиацията ни. Тогава вече има разлика между двата избора – САЩ и Швеция, и САЩ категорично надделяват", заяви бившият военен министър Тодор Тагарев.

Според него САЩ няма да направят за нас някакви големи отстъпки.

Oще по темата

Тагарев не е съгласен, че предпочитаната от президента платформа е по-добра: "Ние гледаме нещо много по-голямо, отколкото са характеристиките на една платформа".

Според експерта F-16 е по-добрият от "Грипен" и обясни пред БНР:"Това са самолети от един клас. F-16 е с повече електроника, която е при самолети от пето поколение. Той е по-мощен, има повече въоръжение. Има много по-голям боен радиус, възможност за поразяване на цели от голямо разстояние. Той превъзхожда с часовете, които може да лети – той е с 50% по-голям живот. С F-16 купуваме 50% повече. От друга страна той е по-скъп като начална цена и в процеса на експлоатация. Но трябва да съпоставяме ефективност, продължителност на експлоатация, цена и тогава да взимаме решението".

Тодор Тагарев е категоричен, че политиците трябва да излязат от рамките за финансовите параметри и да погледнат по-широко. Той постави въпроса дали няма да е по-изгодно наведнъж да се поръчат 14 или 16 самолета. Според него по този начин ще получим повече предимства.

"Възможно е в рамките на половин година да имаме договор за ново въоръжение, което е така необходимо за нашите военновъздушни сили", заяви от своя страна депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов.

Според него, ако говорим за редукция на цената, това може да бъде само и единствено надолу.

По думите му не става въпрос просто за закупуване на една вещ, а за важни икономически, финансови и военно-политически аспекти и отношенията ни със САЩ и други държави от ЕС, отбеляза Михов.

"Не можем да допуснем да се създаде впечатление за някакво задкулисие. Напротив – тази сделка трябва да бъде постигната по такъв начин, че обществото и политическите фактори да бъдат убедени в защитата на българския национален интерес", настоя Михов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

206

Болезнен факт за Рус

преди 5 години

Ф-16 е най-добрия самолет в света, заедно с Ф-22 и Ф-35.

205

Анонимен

преди 5 години

Аман от турбо гъзари

204

Анонимен

преди 5 години

До 100 рубли като имаш пари за москвич не купуваш мерцедес. Или ти си от тези със телефон за хилядарка и предплатена карта вътре имаш 5 стотинки и молиш някои приател да кликнеш

fallback