Снимка: архив Reuters

Важното е да направим добър избор и да закупим един силен и мощен изтребител за нашите ВВС. Всички останали приказки са дребно политиканство, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Очаква се днес да е готова оценката на Министерството на финансите за закупуването на нов боен самолет, която утре да влезе в дневния ред на Министерския съвет, съобщи военният министър, цитиран от "Фокус".

"Аз съм съгласен да водим дебат за това кой самолет е нужен на армията, а не да водим политически спорове самолетът шведски ли е, съветски ли е, американски ли е. Това е безсмислен спор и е излишно да делим обществото на русофили и русофоби", каза още Каракачанов.

Още по темата

За тези, които го обвиняват, че е американофил, той припомни, че до преди една седмица, в края на годината, са били гласувани отпускането на 81 млн. лева за ремонти на МиГ-29 и още 80 млн. лева за СУ-25, които са руски самолети.

"Не съм нито русофил, нито американофил. Аз съм български националист", каза военният министър и добави, че като министър на отбраната го интересува армията да е силна, защото тя трябва да може да си изпълнява задълженията.

"МиГ-овете, които в момента имаме, СУ-тата и хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, т.е. цялата авиационна бойна техника е съветско производство от 1989 година. Тогава са доставени в България и имат живот още 10 години. Следователно ние купуваме самолет за следващите 30-40 години, а не си играем на политика. Защото някой може ли да прогнозира какво ще се случи след година 20-30 на Балканите", каза още Красимир Каракачанов.

Според него е по-добре да се купи нещо сериозно и силно, което ще може да ни върши работа и да защитава страната, а не да се правят "дребни политически сметки".

Коментари Напиши коментар

130

Анонимен

преди 5 месеца

Псевдопатриотът едва ли е наясно че понятията силен и мощен не се използват за определяне качествата на изтребителите, въобще на военната техника. Силен е например Антъни Джошуа, а мощен е например е Форд Мустанг.
Некомпетентността и непочтеността на властимащите ще погуби България!

129

Анонимен

преди 5 месеца

Най-бедната и въшкарска територия в ЕС си купува на кредит от ИВФ стари самолети на нови цени. Вместо да вложи пари в инфраструктура, болници, училища...итнт.
Пусто робсво, ей!!

128

анонимен

преди 5 месеца

ШКЕМБЕВОЕВОДА бил ли е в казармата???? От тази сланина нищо настава!!!